• OBJAVLJENO: 18.03.2016.
Obilježen Dan općine Foča u FBiH
Ceremoniji obilježavanja prisustvovali brojni prijatelji i gosti

IMG_2862

Nizom prigodnih sadržaja danas je obilježena 20. godišnjica reintegracije općine Foča u FBiH. Program obilježavanja započeo je polaganjem cvijeća na spomen obilježje prvim šehidima koji su za odbranu ovih prostora u periodu 1992-1995.godina dali svoje živote, spomen obilježju „Šehidska kapija“ te partizanskom spomen obilježju, a nakon toga upriličena je svečana sjednica Općinskog vijeća. Ceremoniji obilježavanja prisustvovao je veliki broj zvaničnika, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona i Kantona Sarajevo, predstavnika međunarodnih,  domaćih organizacija i institucija  te veliki broj građana. Sjednicu je otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća općine Foča u FBiH Petar Mihajlović, a nakon toga prisutnima se obratio i načelnik općine Zijad Kunovac.

Čestitke građanima u povodu ovog značajnog datuma uputili su delegat u Domu naroda Mustafa Kurtović, načelnik općine Pale u FBiH Asim Zec, pomoćnik ministra za pitanja boraca Kantona Sarajevo Osman Smajlović, predstavnica Udruženja žena „Ustikolina“ Narcisa Gluhačević- Hotović, a u ime Vlade BPK Goražde  obratio se ministar za finansije Nudžeim Džihanić.

IMG_2930

„Ovaj datum jedan je od značajnijih datuma koji obilježava Bosansko-podrinjski kanton Goražde iz razloga što je ovaj dio Istočne Bosne i našeg kantona bio prvi stub odbrane i opstanka na ovom području i teritoriji. Kada je riječ o podršci Vlade ovoj općini u protekloj godini mogu reći da i pored finansijskih poteškoća koje je imao naš kanton zbog nedoznačavanja sredstava sa viših nivoa vlasti uspjeli smo podržati sve projekte ove lokalne zajednice. Značajan dio sredstava u planu je i za tekuću budžetsku godinu“- kazao je u svom obraćanju ministar za finansije BPK Goražde Nudžeim Džihanić.

Kao i ranijih godina u povodu Dana reintegracije općine Foča u FBiH, odlukom Općinskog vijeća načelnik općine Zijad Kunovac dodijelio je javna priznanja za postignute izuzetne rezultate u svim oblastima privrednog razvoja, društvenih djelatnosti i drugim oblastima u vidu Zlatne i Srebrene plakete te zahvalnice. „Zlatne plakete“ dodijeljene su ministru za privredu BPK Goražde Esedu Radeljašu i firmi „Baša“ d.o.o. Ustikolina, dok je priznanje „Srebrena plaketa“ dodijeljeno Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici općine Goražde, firmi „Fekry“. Zahvalnica za doprinos u razvoju obrazovanja i kulture na području općine Foča u FBiH dodijeljena je Alemi Bajrović.

Svečanost obilježavanja upotpunili su učenici Osnovne škole „Ustikolina“.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.