• OBJAVLJENO: 29.03.2016.
Skupština BPK-a Goražde održala nastavak godišnje sjednice

29.03.2016. Skupstina 021

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je održala nastavak svoje godišnje sjednice na kojoj su razmatrani prijedlozi Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Zakona o izvršenju budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2016. godinu.

S obzirom na to da je godišnja sjednica Skupštine prekinuta kako bi se Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde očitovala o velikom broju amandmana koji su uloženi na prijedloge Budžeta i Zakona o izvršenju Budžeta BPK-a Goražde za 2016. godinu, premijer BPK-a Goražde Emir Oković izvijestio je Skupštinu o tome da Vlada, izuzev amandmana poslanika Nena Zuka koji se odnosi na tehničku ispravku u članu 53. Zakona o izvršenju budžeta BPK-a Goražde za 2016. godinu, nije prihvatila nijedan od predloženih amandmana, uz obrazloženje da bi oni u značajnoj mjeri utjecali na realizaciju ciljeva koji su definisani Programom rada Vlade BPK-a za 2016. godinu.

Poslanici Adis Agović (SDA), Rasim Mujagić (Novi pokret) i Klub poslanika SBB-a izvjestili su Skupštinu da odustaju od predloženih amandmana, dok su poslanici Daliborka Milović (LS), Edita Velić (DF), nezavisni poslanik Neno Zuko i Edim Fejzić (Stranka dijaspore) tražili da se Skupština izjasni o njihovim amandmanima.

Prije izjašnjavanja, na zahtjev predsjednice Kluba srpskog naroda Daliborke Milović održana je kratka pauza, nakon čega je uslijedilo izjašnjavanje Skupštine o amandmanima na Prijedlog Budžeta BPK-a i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta BPK-a Goražde za 2016. godinu koji nisu prihvaćeni.

S obzirom da je poslanica Daliborka Milović (LS), ujedno i zamjenica predsjedavajuće Skupštine BPK-a iz reda srpskog naroda, izvijestila Skupštinu o tome da su ona i zamjenik predsjedavajuće Skupštine BPK-a iz reda hrvatskog naroda Edim Fejzić (Stranka dijaspore) donijeli odluku o tome da se Budžet BPK-a Goražde odnosi na vitalni nacionalni interes, predsjedavajuća Skupština Aida Obuća (SDA) održala je konsultacije sa svojim zamjenicima kako bi se razmotrilo ovo pitanje, nakon čega je donesena odluka o potrebi izjašnjavanja klubova sva tri naroda o pitanju vitalnog nacionalnog interesa.

29.03.2016. Skupstina 014

Prije nego što su klubovi iznijeli rezultate glasanja, poslanik Rasim Mujagić (Novi pokret) obavijestio je Skupštinu o istupanju Novog pokreta iz Mješovitog kluba ove stranke i Stranke dijaspore.

Nakon što su klubovi hrvatskog i srpskog naroda donijeli odluku o postojanju vitalnog nacionalnog interesa kad je u pitanju Budžet BPK-a Goražde za 2016. godinu,  a bošnjački klub je bio protiv,  poslanica Alma Delizaimović (SDA), pozivajući se na pozitivne zakonske propise, predložila je da se Skupština izjasni o Budžetu BPK-a Goražde za 2016. godinu, koji ne bi stupio na snagu dok Ustavni sud FBiH ne donese odluku u postupku vitalnog nacinalnog interesa.

Nakon što su poslanici većinom glasova prihvatili ovaj prijedlog, Skupština je donijela Odluku o usvajanju Budžeta BPK-a Goražde za 2016. godinu.

Ujedno je konstatovano da će sve odluke u vezi s procedurom donošenja Budžeta biti proslijeđene na odlučivanje Ustavnom sudu FBiH, a ukoliko Ustavni sud utvrdi da nije došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa, smatrat će se da je Budžet BPK-a Goražde za 2016. usvojen.

Do kraja sjednice, Skupština je usvojila Zakon o izvršenju budžeta BPK-a Goražde za 2016. godinu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.