• OBJAVLJENO: 30.03.2016.
Utvrđen program obilježavanja 15.aprila- Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine i godišnjice formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog ) puka Oružanih snaga BiH
Obilježavanje ovog značajnog datuma počinje Danom otvorenih vrata u kasarni “Kosova” u Ustikolini

4

Ministarstvo za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, uz saradnju sa udruženjima boračkih populacija i Oružanim snagama BiH, nosilac je aktivnosti na obilježavanju 15.aprila, datuma koji je u Kaledaru obilježavanja značajnih događaja, datuma i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog  rata 1992-1995. godina u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde označen kao Dan Armije RBiH-sjećanje na šehide i poginule borce Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Na drugom radnom sastanku koji je održan danas pod predsjedavanjem ministra za boračka pitanja Šemsa Muslića, utvrđen je program i finansijski plan obilježavanja 24.godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine i 11.godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog ) puka Oružanih snaga BiH na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Obilježavanje ovog značajnog datuma u novijoj istoriji Bosne i Hercegovine, kako je istaknuto, započeće 07.aprila- Danom otvorenih vrata u kasarni 3.pješadijskog bataljona 2. Pješadijskog puka OS BiH “Kosova” u Ustikolini.

Centralna manifestacija održaće se 15.aprila na centralnom Spomen obilježju braniteljima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, odnosno na platou ispred zgrade kantonalnih institucija, gdje će, nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti šehidima i poginulim borcima te obraćanja boraca i predstavnika vlasti, biti održan bogat kulturno-umjetnički program.

Sve ovo pratiće izložba fotografija i ratnih eksponata, s osnovnim ciljem da se mladi ovog Kantona upoznaju sa časnom odbranom ovih prostora od agresora i ljudima zaslužnim za slobodu koju svi uživamo.

Konačnu riječ o planiranim sadržajima i aktivnostima daće Odbor za obilježavanje značajnih događaja, datuma i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina, odnosno Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Današnjem sastanku prisustvovao je i ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga, član Odbora za obilježavanje značajnih događaja, datuma i ličnosti.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.