• OBJAVLJENO: 05.04.2016.
Na press konferenciji u Ministarstvu unutrašnjih poslova BPK-a Goražde
Najavljene aktivnosti u povodu obilježavanja 6. aprila- Dana sjećanja na poginule pripadnike MUP-a RBiH

Press, ministar MUP-a 001

Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Udruženjem veterana policije regije Goražde 1991-1995.godina i Sindikatom policije i ove godine organizuje obilježavanje 6. aprila, Dana sjećanja na poginule pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova R BiH.

Obilježavanje Dana sjećanja na poginule pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona već je započelo čišćenjem mezarja pripadnika policije, a pored redovnih sadržaja, ovogodišnje obilježavanje obilježiće zvanično otkrivanje spomen ploče za 61 poginulog pripadnika MUP-a BPK u ulici Zaima Imamovića.

O tome je na današnjoj press konferenciji govorio ministar Nijaz Musić.

„Na jednom od radnih sastanaka koji smo imali u 2015. godini, pripadnici Udruženja veterana policije prezentovali su ideju o izgradnji spomen obilježja, odnosno spomen ploče posvećene poginulim pripadnicima policije u regiji Goražde 91-95. godine, gdje su nakon toga odmah krenule pripremne aktivnosti. Najbitnije je bilo obezbijediti finansijska sredstva. Većinu tih poslova je uradilo samo Udruženje. Pozivamo sve građane da nam se pridruže kako bismo na dostojanstven način obilježili Dan sjećanja na poginule pripadnike MUP-a RBiH“- kazao je  ministar unutrašnjih poslova Bosansko – podrinjskog kantona Goražde Nijaz Musić.

Press, ministar MUP-a 004

„Uloga pripadnika veterana policije u ratu, od završeka rata do danas, u dobroj mjeri je zanemarivana. Baš iz tog razloga naše Udruženje veterana policije, koje je formirano prije četiri godine, preduzelo je niz aktivnosti na promociji svega onog što su pripadnici uradili u ratu. Aktiviranjem rezervnog sastava policije u septembru 1991. godine, mi smo imali broj od 450 pripadnika, čija je uloga u nekim periodima rata bila odlučujuća. Podaci da je 61 pripadnik policije smrtno stradao, a 191 teže i lakše ranjen, govori  o tome koliki su doprinos imali za vrijeme rata. Bez obzira na žrtve, krv, strahove i sve ostalo što smo doživjeli, doprinos na odbrani ovih prostora je bio veliki“ – kazao je predsjednik Udruženja veterana policije regije Goražde 1991 – 1995. godine Mesud Kumro.

Na press konferenciji govorio je i predsjednik Sindikata policije MUP-a BPK Goražde Amir Dedović, koji je izrazio zahvalnost Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, ministrima za boračka pitanja i unutrašnje poslove, sindikatu Policije i Udruženju veterana policije za nemjerljivi doprinos u izgradnji spomen ploče.

Osim otkrivanja spomen obilježja, u Sali MUP-a BPK-a Goražde bit će upriličen prijem za porodice poginulih i umrlih pripadnika policije. Ispred Centra za kulturu održaće se sjednica posvećena Danu sjećanja na poginule pripadnike policije, a nakon toga predviđen je obilazak mezarja i polaganje cvijeća na centralno spomen obilježje braniocima i spomen obilježje poginuloj djeci Goražda.

Press, ministar MUP-a 008

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.