• OBJAVLJENO: 06.04.2016.
Press konferencija ministra za boračka pitanja
Sutra počinje obilježavanje Dana Armije RBiH

Slike 005

O obilježavanju 15.aprila- Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, datuma kada je 1992.godine nastala armija naše suverene države pod čijom zastavom su se borili i ginuli najbolji njeni sinovi, na današnjoj press konferenciji govorio je Šemso Muslić, ministar za boračka pitanja u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Ministarstvo za boračka pitanja BPK nosilac je aktivnosti na obilježavanju 24. godišnjice Armije RBiH na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koje počinju sutra „Danom otvorenih vrata“ u kasarni 3.pješadijskog bataljona Oružanih snaga BiH „Kosova“ u Ustikolini.

„U saradnji sa Oružanim snagama i boračkim udruženjima, odredili smo aktivnosti koje su raspoređene u dva dijela. Sedmog aprila je Dan otvorenih vrata u kasarni „Kosova“, gdje su upriličene razne aktivnosti, među kojima i turniri u nogometu i rukometu u kojima će učešće uzeti ratni vojni invalidi, demobilisani borci, pripadnici MUP-a,  pripadnici EUFOR-a i Oružanih snaga. Isto tako, moram napomenuti da će aktivno učešće uzeti i osnovne škole s prostora BPK-a Goražde. Turnir će trajati do 12,30, kada će 3. pješadijski bataljon Oružanih snaga u kasarni „Kosova“ prirediti pokaznu vježbu pod nazivom „Vatrena moć pješadije“ koja će biti veoma zanimljiva, jer će se koristiti manevarska municija. Poslije toga, uslijediće postrojavanje pripadnika 3. pješadijskog bataljona i učesnika turnira u nogometu i rukometu, a bit će upriličena i dodjela diploma- kazao je ministar Muslić.

Slike 001

On je naglasio da će se 15.aprila održati centralna manifestacija, koja počinje u 10.00 sati polaganjem cvijeća na spomen-obilježje braniocima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. U sklopu ove manifestacije, uz prigodan kulturno-umjetnički program, planirano je obraćanje boraca, ratnih komandanata, zvaničnika i gostiju, a ispred zgrade Vlade bit će upriličena izložba ratnih fotografija, eksponata i ratnog naoružanja.

Manifestacija završava polaganjem cvijeća na centralno šehidsko mezarje Kolijevke.

Ministar Šemso Muslić iskoristio je priliku da ovim putem pozove sve građane i demobilisane borce, pripadnike Armije RBiH da uzmu učešće u obilježavanju 24. godišnjice Armije RBiH.

Pored Dana Armije RBiH, 15.aprila ujedno će se obilježiti i 11.godišnjica postojanja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH u čijem sastavu se nalazi 3.pješadijski bataljon Oružanih snaga BiH sa sjedištem u Ustikolini.

Slike 007

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.