• OBJAVLJENO: 06.04.2016.
Razgovori o mogućnostima uspostave saradnje
Ambasador Japana sa saradnicima posjetio Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Slike 013

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini NJ.E. Kazuya Ogawa danas je boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Ovom prilikom ambasador Ogawa i njegovi saradnici Satoru Kusayama, prvi sekretar ambasade i šef Odsjeka za ekonomsku saradnju i Vesna Jakovljević, savjetnica za ekonomske poslove pri Odsjeku za ekonomsku saradnju, susreli su se s ministrom za privredu Mehom Mašalom, ministrom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damirom Žugom i ministrom za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Nurijom Vesnićem.

Ministri u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde upoznali su japanskog ambasadora sa  trenutnim prilikama u ovom kantonu, te je razgovarano o privrednim kretanjima i  mogućnostima uspostavljanja zajedničke saradnje.

– Ove godine Japan i Bosna i Hercegovina obilježavaju dvadeset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i smatramo da je to vrlo dobra prilika za obje zemlje da radimo na jačanju bilateralne saradnje na mnogim poljima, a tu prije svega mislimo na ekonomsku saradnju – kazao je ambasador Ogawa.

Slike 020

Istaknuto je da zbog tradicije privrednog razvoja, razvijene industrije i uspješnih firmi koje djeluju na ovom području, Goražde slovi za dobrog poslovnog partnera.

– Mi planiramo i nadamo se dolasku japanske poslovne misije, najvjerovatnije u oktobru ove godine i to će biti prilika da jačamo trgovinske veze i da privučemo investitore iz Japana, jer do sada, nažalost, nisu zabilježene direktne strane investicije iz Japana. Svakako mislim da Goražde ima šta da ponudi potencijalnim investitorima – istakao je ambasador.

Posebno je istaknuta mogućnost saradnje u oblasti automobilske industrije odnosno proizvodnje rezervnih dijelova za ovu industriju, s obzirom da u Goraždu postoje savremeni proizvodni kapaciteti za ove namjene.

– Zajednički interes Ministarstva privrede, mene kao ministra i Vlade je da se razvijaju ekonomski odnosi i u tom smislu ova posjeta je rezultirala dodatnim informacijama vezanim za potencijale Bosansko-podrinjskog kantona kojima bi mi mogli da budemo konkurentni i interesantni investitorima iz Japana. Poznato je da Japan ima razvijenu automobilsku industriju, a da mi, sa druge strane imamo jako kvalitetne firme i globalne reprezente koji mogu biti snabdjevači u toj industriji – kazao je ministar Mašala.

Ministar obrazovanja Damir Žuga i ministar za socijalnu politiku Nurija Vesnić iskazali su ovom prilikom zahvalnost predstavnicima ambasade na pomoći koju je Vlada Japana pružila u poslijeratnoj obnovi ovog kantona, te su upoznali ambasadora sa situacijom u resorima obrazovanja i kulture, odnosno socijalne politike i zdravstva, te potrebama za unaprjeđenje u ovim oblastima

Po završetku sastanka, predstavnici Ambasade Japana su u pratnji domaćina posjetili firmu „Bekto Precisa.“

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.