• OBJAVLJENO: 06.04.2016.
Obilježen  6. april - Dan sjećanja na poginule pripadnike MUP-a Republike BiH
U znak sjećanja na heroje izgrađeno spomen obilježje

Slike 1 023

Kao i svake godine, 6. aprila Ministarstvo unutrašnjih poslova  Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u saradnji sa Udruženjem veterana policije-regije Goražde 1991-1995. i Sindikatom policije organizuje sjećanje na poginule pripadnike MUP-a Republike BiH.

Program obilježavanja započeo je prijemom porodica poginulih i umrlih pripadnika te polaganjem cvijeća na spomen obilježje „Goražde, grad heroj svojim braniocima“. Cvijeće su položile delegacije izvršne i zakonodavne vlasti, boračkih uduženja i porodica poginulih, Sindikata policije, te predstavnici Koordinacije boračkih udruženja iz Živinica.

U znak sjećanja na hrabre branioce otkriveno je spomen obilježje  izgrađeno ispred zgrade Ministarstva na kojem su ispisana imena 61 pripadnika policije koji su svoje živote dali za odbranu ovih prostora, te zlatnim slovima uklesana u istoriji ove zemlje. Spomen obilježje otkrili su sin poginulog pripadnika Esada Karamana, Edin Karaman koji je pored oca izgubio i još dvojicu amidža, i predsjednik Udruženja veterana policije Ismet Subašić.

Slike 1 005

Cvijeće je položeno i na spomen obilježje poginuloj djeci Goražda, a zatim je na platou ispred Centra za kulturu upriličena sjednica posvećena Danu sjećanja na poginule pripadnike policije. Prisutnim na sjednici  obratila se predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća, ministar unutrašnjih poslova Nijaz Musić, ministar za boračka pitanja Šemso Muslić, predsjednik i predstavnik Udruženja veterana policije Izet Helać i Mesud Kumro, te predstavnik Koordinacije  boračkih udruženja Živinice Fahrudin Bešić.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća  u svom obraćanju kazala je da se nikada ne smije zaboraviti doprinos pripadnika policije u najtežim trenucima za našu zemlju.

Slike 1 052

„Drago mi je da ste se odazvali u ovako velikom broju i da će ovo biti praksa da nas iz godine u godinu bude sve više. Ne mogu a da ne spomenem ono što su pripadnici MUP-a R BiH učinili u periodu 1992. kada su iskazali veliki stepen profesionalizma i mudrosti, prije svega. U trenutku kada je bilo potpuno bezvlašće i kada je došlo do formiranja mnogih paravojnih organizacija, tada se profesionalno i hrabro djelovalo i spriječilo ono najgore. Takođe, ono što nikako ne smijemo zaboraviti je njihova velika uloga u aktivnostima koje su u okviru svojih nadležnosti sprovodili kako bi bili pomoć u organizaciji i realizaciji referenduma za nezavisnost BiH. Dakle, i pored svojih redovnih zadataka oni su zajedno sa pripadnicima Armije Republike BiH stali u odbranu herojskog Goražda i ovih prostora. Nisu floskule da ćemo mi gledati da zakonski riješimo pitanje zapošljavanja porodica pripadnika boračkih populacija. Sa ovog mjesta pozivam sve nas da zaboravimo određene razmirice i nesuglasice koje svako od nas ima i da krenemo jedinstveno u proces koji će biti pozitivan i koji će BPK Goražde pozicionirati na mjesto koje zaslužuje, a to je da bude ravnopravna administrativna jedinica u BiH“-kazala je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća.

Slike 1 012

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Nijaza Musića, ovogodišnje obilježavanje ovog datuma je značajnije u odnosu na prethodne godine iz razloga što se nakon skoro dvije decenije uspjelo podići spomen obilježje u čast našim herojima.

„Tačno prije godinu dana u svom obraćanju u povodu obilježavanja ovog datuma dao sam sebi obavezu da ću u saradnji sa izvršnom i zakonodavnom vlasti i boračkim udruženjima obezbijditi sredstva i pronaći adekvatno mjesto za njegovu izgradnju. Ovo spomen obilježje će podsjećati i opominjati sve nas da nam se ovo nikada ne ponovi i ne dogodi“-istaknuo je ministar Nijaz Musić.

Udruženje veterana policije regije Goražde ovom prilikom uručilo je zahvalnice institucijama i pojedincima koji su dali doprinos u realizaciji projekta izgradnje spomen obilježja poginulim pripadnicima policije, kao i pomoć u radu udruženja.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.