• OBJAVLJENO: 13.04.2016.
Ambasador Islamske Republike Iran u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
Iskazan interes za daljnji razvoj saradnje

slike 5 018

Ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini NJ.E. Seyed Hossein Rajabi danas je boravio u zvaničnoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Tokom posjete upriličeni su susreti sa općinskim i kantonalnim zvaničnicima, na kojima je razgovarano o nastavku dosadašnje i mogućnostima razvoja nove saradnje, posebno u oblasti privrede.

Na sastanku sa premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emirom Okovićem i ministrom za privredu Mehom Mašalom, ambasadoru Islamske Republike Iran prezentirani su industrijski i prirodni potencijali ovog kantona.

– S obzirom na industrijske potencijale i kapacitete kantona Goražde Islamska Republika Iran je spremna i zainteresirana za suradnju sa ovim kantonom. Mi smo tokom proteklih godina imali komunikaciju i kontakte sa ovim kantonom i nadamo se proširanju i jačanju naše saradnje i veza u budućem periodu. S obzirom na ono što je rekao premijer, Vlada kantona Goražde je spremna za razvoj saradnje i jačanje odnosa sa Islamskom Republikom Iran – kazao je ambasador Rajabi.

Dio razgovora odnosio se i na projekte od interesa za Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

slike 5 014

– Razgovarano je o projektima cestogradnje i drugim privrednim projektima. S obzirom na  spremnost koja postoji kod iranskih kompanija, nadamo se da ćemo u budućem periodu kroz razmjenu informacija biti u prilici da ojačamo naše veze i suradnju. Želim da istaknem da je Islamska Republika Iran uvijek bila uz narod Goražda, da je u proteklim godinama pružila značajnu pomoć i podršku, poput projekata samozapošljavanja, a mi se nadamo da ćemo i u budućnosti nastaviti s tim aktivnostima – istakao je ambasador.

Premijer Emir Oković iskazao je zadovoljstvo današnjom posjetom koja je, prema njegovim riječima, otvorila prostor za novu saradnju.

– Ono što je prezentovano od strane kantona jesu privredna kretanja i potencijali koji postoje u ovom kantonu. U ovom smislu dogovoreno je da se pripremi odgovarajući materijal sa svim mogućim potencijalima i resursima, da bi se mogla uspostaviti saradnja sa privrednicima Irana putem ambasade – kazao je on.

Među kapitalnim projektima koji su danas prezentirani, posebno je naglašen projekat izgradnje savremene putne komunikacije koja bi Goražde povezala sa Sarajevom i ostatkom Bosne i Hercegovine.

– Iskazan je interes za razmjenu informacija u ovom dijelu i mi smo prezentovali ono što je urađeno do sada i kakve su naše dalje namjere. To je za nas veliki projekat koji mora imati podršku što je moguće širih razmjera – istakao je premijer Oković.

U okviru posjete, ambasador Rajabi susreo se i s predstavnicima Muftijstva goraždanskog, Privredne komore i firme „Bekto Precisa.“

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.