• OBJAVLJENO: 14.04.2016.
U okviru projekta „ Goražde- zona unaprijeđenog poslovanja“ izgrađena zgrada
Svečanost povodom otvaranja Biznis centra u Goraždu

IMG_3534

U okviru projekta „Goražde-zona unaprijeđenog poslovanja“ završen je prvi dio projekta izgradnja zgrade Biznis centra u Goraždu  Svečanim presjecanjem vrpce danas je zvanično i otvoren ovaj centar, a vrpcu su pored šefa operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu Delegacije Europske unije u BiH Martina Schiedera i direktora organizacije „Oxfam“ Stefana Baldinia, presjekli premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i načelnik općine Goražde Muhamed Ramović .

Projekat „Goražde-zona unaprijeđenog poslovanja“ je partnerska inicijativa poslovnih ljudi, vlasti i pružalaca usluga biznisima, koji su se udružili s ciljem da promovišu prije svega centar, a zatim i šire područje Goražda kao dobru poslovnu lokaciju i zanimljivo područje za turiste, kao i da naprave pozitivne promjene u širem poslovnom okruženju. Izgradnja zgrade namijenjena je za smještaj udruženja koja pružaju usluge poduzetnicima u cilju pružanju što kvalitetnijih usluga malim i srednjim preduzećima.

IMG_3528

Ukupna vrijednost projekta je 524.461 eura, od čega EU finansira 440.547 eura, Vlada i Općina Goražde sufinansiraju projekat sa po 20.000 eura, dok će ostatak finansirati međunarodna organizacija „Oxfam“. Trajanje projekta predviđeno je do 2017.godine.

Nakon svečanog otvaranja, uslijedio je obilazak prostorija Biznis centra te njegova prezentacija,  a nakon toga pristupilo se svečanom uručivanju Sporazuma o njegovoj uspostavi. Sporazumi su uručeni premijeru BPK Goražde Emir Okoviću, načelniku općine Goražde Muhamed Ramoviću, predsjedniku Privredne  komore Dževad Teroviću, predstavniku Obrtničke komore Ahmedu Popoviću, predsjednici Udruženja poslodavaca Muneveri Ušanović, te direktoru Turističke zajednice i predsjedniku Udruženja obrtnika „Stari zanati“ Edinu Kunovcu i Safetu Efendiću.  Prisutnima su se ovom prilikom obratili Martin Schieder, šef operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu Delegacije Europske unije u BiH, premijer BPK Goražde Emir Oković i direktor međunarodne organizacije „Oxfam“  u BiH Stefano Baldini.

IMG_3572

„Prije svega, ovaj objekat je namijenjen radu udruženja naslonjenih privrednim djelatnostima i njihovim aktivnostima. Osnaživanje rada takvih udruženja zasigurno može unaprijediti ukupnu sinergiju u toj oblasti a sad sve zavisi od nas, od načina korištenja ovog prostora, njegovog raspolaganja i njegovog upravljanja. Ja još jednom želim istaći da ćemo nastojati da projekat lokalnog partnerstva realizujemo kroz ovaj objekat, a suština čitave priče jeste da se svi akteri uključe u razvoj projekata i onoga što možemo ostvariti na ovom području. Vlada je od početka prepoznala ovaj projekat i ja bih ovom prilikom iskazao zahvalnost svima koji su podržali ovaj projekat. Danas možemo biti sretni i zadovoljni da imamo jedan ovakav objekat u centra grada. Vlada BPK Goražde smatra da ovaj projekat može biti početak uređenja užeg gradskog jezgra, što zasigurno svi želimo i očekujemo. Mislim da se to uklapa u strateško opredijeljenje Vlade BPK i općine Goražde“- kazao je premijer BPK Goražde Emir Oković.

Šef operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu Delegacije Europske unije u BiH Martin Schieder istaknuo je da je otvaranje ovog centra veliki uspjeh svih partnera.

„Novoosnovani poslovni centar će obezbijediti kvalitetniji pristup i širok dijapazon uslugama malim i srednjim preduzećima u svim aspektima, dakle, svim razvojnim akterima, u cilju što boljeg funkcionisanja. Nadamo se da će njegovo osnivanje pomoći da se poveća poslovna aktivnost, koja je važna po pitanju Reformske agende “-istaknuo je on.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.