• OBJAVLJENO: 15.04.2016.
Obilježena 24. godišnjica Armije RBiH i 11. godišnjica 2. pješadijskog rendžerskog puka OS BiH

IMG_4593

Nakon održane manifestacije „Dani otvorenih vrata“ u kasarni Kosova povodom obilježavanja 15. aprila – Dana Armije RBiH, danas je i ispred zgrade Vlade Bosansko- podrinjskog kantona Goražde upriličen svečani program povodom obilježavanja ovog značajnog datuma.

Nakon što su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, Muftijstva goraždanskog, Koordinacije boračkih udruženja i pripadnika 2. pješadijskog rendžerskog puka OS BiH položili cvijeće na spomen obilježje „Goražde-grad heroj svojim braniocima,“ uslijedila su obraćanja bivših pripadnika Armije RBiH i izabranih zvaničnika, te prigodan kulturno-umjetnički program.

U ime Vlade Bosansko- podrinjskog kantona Goražde prisutnima se obratio premijer BPK-a Emir Oković.

IMG_3665

„Uvijek kada obilježavamo Dan Armije  RBiH, prije svega moramo se sjetiti svih onih koji su ugradili svoje živote u temelje ove države. U ovoj godini imamo potrebu da se sjetimo i svih onih koji i danas vode borbu za pravdu. Znamo da je Armija RBiH odrednica državnog uređenja i zahvaljujući njoj mi danas imamo ovu zastavu. Iskoristiću priliku da svim pripadnicima OS BiH čestitam ovaj dan i poželim uspjeh u daljem radu“ – kazao je premijer.

O nastanku Armije RBiH na prostorima Bosansko-podrinjskog kantona, govorio je bivši ratni komadant 31. drinske brigade Armije RBiH  Abduselam Sijerčić Pelam.

IMG_3661

„Mnogo puta sam pričao povodom ovog datuma, ali ovaj put se obraćam mladima. Počeci stvaranja Armije RBiH,  pogotovo na ovim prostorima, mogu se vezati za jedan, za nas značajan datum, a to je 27. septembar 1991. godine. Tog dana smo bili svjedoci prolaska Užičkog korpusa koji je na svom krvavom pohodu pošao na dubrovačko ratište. Tog dana jedna manja grupa patriota, svjesna nadolazeće situacije, okupili su se i odlučili da formiraju Krizni štab“ – istakao je on.

Na herojstvo pripadnika Armije RBiH podsjetio je dobitnik najvišeg ratnog priznanja i predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Bosansko- podrinjskog kantona Goražde Derviš Hadžić Dedo.

IMG_3652

„Onaj običan bosanski vojnik, mali čovjek, u patikama, u farmericama stao je na branik ovog herojskog grada. Ko zna kako bi izgledala struktura BiH da je Goražde palo. Nažalost, cijena je velika, 2000 poginulih, 2000 ubijenih civila i 160 djece, što stalno treba ponavljati. Mi jesmo tu da svjedočimo jednom teškom vremenu, vremenu opstanka Bosne, u njenoj hiljadugodišnjoj postojnosti. Stoga, i jesmo ponosni jer dok je njenih sinova biće i Bosne. Svjedoci smo da i mnogi pokušavaju negirati državu BiH. Ja želim da poručim jedno: Bosne je bilo i biće, i uvijek će biti njenih sinova koji će stati na branik Bosne“ – kazao je on.

Na ovoj svečanosti upriličena je i izložba ratnih eksponata i fotografija, a učešće u kulturno-umjetničkom dijelu programa uzeli su učenici OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ i učenici OMŠ „Avdo Smailović“ iz Goražda.

IMG_3638

IMG_3680

U organizacijii boračkih udruženja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, nakon ovoga, upriličeno je polaganje cvijeća na šehidskom mezarju u Kolijevkama.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.