• OBJAVLJENO: 21.04.2016.
Pripreme za školsku 2016/2017. godinu
Upis učenika u osnovne škole na području BPK-a Goražde počinje 4. maja 2016. godine

 

Ministar za obrazovanje Damir Zuga

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport izdalo je u ponedjeljak 18.04.2016. godine obavještenje o početku upisa učenika u prvi razred osnovne škole za školsku 2016/2017. godinu na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Upis učenika počinje u srijedu 04.05.2016. godine, a više informacija o broju učenika i proceduri upisa dao je resorni ministar Damir Žuga.

– Ove godine, u odnosu na prethodnu, imamo blagi porast broja učenika koji će pohađati prvi razred. Te podatke imamo na osnovu našeg obaveznog predškolskog programa u koji su uključeni svi budući učenici u trajanju od 150-170 sati i taj program je već u završnoj fazi – kazao je on.

Prema njegovim riječima, ove godine u prvi razred osnovne škole na području BPK-a Goražde bit će upisano ukupno 254 učenika.

– Primjetan je blagi porast đaka u gradu, kao i u općinama Foča i Pale (FBiH). Ove godine imamo, prema podacima Ministarstva, 15 učenika koji će se upisati u OŠ „Prača“ i 18 učenika koji će biti upisani u OŠ „Ustikolina,“ što je u odnosu na prethodne godine zadovoljavajuće. Međutim, alarmantan je podatak da u 13 mjesnih zajednica na području općine Goražde, a to su mjesne zajednice od Orahovica do Vitkovića, imamo svega 27 učenika – naglasio je ministar.

Uz obavještenje roditeljima/ starateljima djece da detaljnije informacije o upisu mogu dobiti u školama, ministar Žuga je ovom prilikom ukazao i na potrebu poštivanja Odluke o školskim upisnim područjima.

S obzirom na skori početak upisa, ministar je u svoje lično ime i u ime resornog ministarstva uputio iskrene čestitke budućim učenicima i njihovim roditeljima

– Svim roditeljima/ stareteljima i đacima prvacima želim čestitati novi početak i zaželiti im mnogo zdravlja, petica i nezaboravnih školskih trenutaka, a vjerujem da ćemo i ovaj put imati jednu uspješnu generaciju učenika kao što smo imali i do sada – poručio je ministar Damir Žuga.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.