• OBJAVLJENO: 25.05.2016.
9. socijalni dan u okviru projekta volontiraj - kreditiraj
Upriličen prijem za volontere iz srednjih škola s područja BPK-a Goražde

IMG_4959

Na inicijativu Udruženja „Infohouse“ iz Sarajeva danas je organizovan „9. socijalni dan“ u okviru projekta „Volontiraj- kreditiraj“ u kojem učestvuju srednjoškolci iz cijele BiH.

Tim povodom danas je u Skupštinskoj sali upriličen prijem za učenike iz goraždanskih  srednjih škola.

Kao i ranijih godina, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde omogućila je jednodnevno volontiranje za dvadeset učenika, a ove godine to su bili učenici iz STŠ „Hasib Hadžović“ i SSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde.

Na prijemu, učenicima su se obratili ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Damir Dučić, nakon čega su učenici raspoređeni u organe kantonalne uprave – po dva u svakom ministarstvu, kao i u Službi za zajedničke poslove i Službi za odnose s javnošću.

IMG_4966

„Zadovoljstvo nam je bilo primiti sve ove učenike koji će imati priliku da se upoznaju sa radom resornih ministarstava, kao i funkcionisanjem vlasti u našem kanotnu. Danas oni svoj redovni nastavni dan zamjenjuju volontiranjem po svim ministarstvima i službama u Vladi BPK-a. Nakon realizacije jednodnevnog volontiranja, mladi iz svih gradova će predstaviti svoje ideje kroz projekte na Sajmu ideja, a jedan od ciljeva ovog projekta jeste jačanje kapaciteta i poboljšanje statusa mladih u cijeloj BiH“ – kazao je ministar Damir Žuga.

Jednodnevnim volontiranjem svaki učenik će dati doprinos Fondu „Socijalni dan“ dnevnicom u iznosu od 20 KM koju će uplatiti poslodavci, a iz kojeg će biti finansirani projekti mladih u njihovim lokalnim zajednicama.

Jedan od ciljeva ovog projekta jeste da se mladi kroz radni angažman povežu sa lokalnom zajednicom, kao i da razvijaju potencijale za rad i odlučivanje.

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.