• OBJAVLJENO: 20.06.2016.
Održana Microsoft prezentacija za institucije Vlade BPK-a Goražde

Microsoft prezentacija 004

U organizaciji Microsofta BiH, danas je u prostorijama Biznis centra- zona unaprijeđenog poslovanja Goražde održana prezentacija za institucije Vlade Bosansko- podrinjskog kantona Goražde s ciljem predstavljanja inicijativa i projekata koje Microsoft implementira za javni sektor u BiH.

Prezentacijama su obuhvaćena rješenja koja su implemetirana u javnom sektoru, a tiču se e-vlade, obrazovanja, policije/MUP-a i zdravstva. Također, pojašnjen je i generalni pristup Microsofta u javnom sektoru kao i sesija posvećena rješenjima na Microsoft platformi za poslovne korisnike.

Riječima doborodošlice obratio se   premijer Bosansko- podrinjskog kantona Emir Oković.

„Drago nam je da ćemo danas imati priliku prisustovati prezentacijama koje će nama svima koristiti u radu. Prezentacije su podijeljene na nevladin, poslovni i javni sektor. Ono što je interesanto za Vladu su određeni sistemi koji se tiču rada Vlade. Microsoft ima jednu široku oblast i svakodnevno se susrećemo sa tim proizvodima. Mi ćemo i u budućnosti razvijati saradnju sa Microsoftom. Želim da nam svima poželim uspjeh u današnjem radu“ – kazao je on.

Microsoft prezentacija 012

Na važnost održavanja ovih prezentacija ukazali su direktor Microsofta u BiH Omar Krivošija i Sanela Lulić iz Fondacije Mozaik.

„Danas oragnizujemo radionicu prvi put sa Vladom Bosansko- podrinjskog kantona Goražde, za javne institucije, za nevladin i komercijalni sektor. Teme će biti usmjerene prema javnom sektoru kada je u pitanju zdravstvo, akademski sektor, rješenje za policijske službenike, ali isto tako kako unaprijediti javnu upravu kroz korištenje modernih tehnologija. IT je neko ko omogućava da se unaprjeđuje biznis s ciljem da postane produktivniji kako bi se na taj način dovelo do smanjenja  troškova“ – kazao je Omar Krivošija, direktor Microsofta u BiH.

„Fondacija Mozaik regionalno vodi Techsoup Balkans program i naš najveći partner regionalno je Microsoft. Uz podršku naših partnera, mi smo u mogućnosti da nevladinim organizacijama u BiH i regionu ponudimo donacije licenciranog softvera što se najčešće odnosi na donacije Windows Office-a a također i drugih licenci koje mogu biti jako važne za nevladin sektor. Ove donacije im mogu moći da svoj posao obavljaju  brže, lakše i bolje. Mi imamo već nekoliko organizacija koje su već registrovane kroz naš Techsoup Balkans portal i mi im osim donacije softvera pružamo online edukacije i savjete u samom korištenju proizvoda. Ovdje posebno stavljamo akcenat na pravljenje budžeta, odnosno kako jednostavno možemo iskoristiti maksimalno ono što možemo dobiti kroz donaciju u svom radu“ – riječi su Sanele Lulić iz Fondacije Mozaik.

Microsoft prezentacija 015

Prezentacijama su između ostalih prisustvovali, premijer Bosansko- podrinjskog kantona Goražde Emir Oković, predstavnici Vlade BPK-a, predsjednik privredne komore BPK-a Dževad Terović, te uposlenici obrazovnih, zdravstvenih i javnih institucija s područja Bosansko- podrinjskog kantona Goražde.

O sistemima i rješenjima za e-Vladu govorio je Izudin Čeliković, glavni konsultant kompanije IMEL koja na tržištu Bosne i Hercegovine uspješno posluje 23 godine i jedan je od lidera u implementaciji softverskih i sigurnosnih rješenja.

Prema riječima Čelikovića, smanjenje troškova, poboljšanje imidža zaposlenika uprave, transparetnost  u radu, zaštita javnog interesa i ljudskih prava, efikasna samokontrola samo su neki od benefita uspostavljanja e-uprave.

Marko Laco, direktor mostarskog IT Odjel d.o.o., prisutnima je govorio o prednostima mobilnog sistema za praćenje saobraćajnih prekršaja te o video nadzoru širokih razmjera s ciljem poboljšanja sigurnosti u saobraćaju, smanjenja korupcije, te povećanja prihoda.

Osim navedenih tema, Omar Kudović prezentirano je teme iz oblasti unaprjeđenja zdravstevnog sektora uz moderne tehnologije kao i o povećanju produktivnosti i smanjenu troškova za poslovne korisnike, a o novim trendovima u obrazovanju- uspostava elektronske učionice, govorili su Omar Hasanbašić i Anida Jusufović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.