• OBJAVLJENO: 26.07.2016.
Federalni ministar prostornog uređenja u prvoj zvaničnoj posjeti BPK Goražde
Na sastanku sa premijerom BPK-a Goražde razgovarano o aktuelnoj situaciji na području Kantona

Posjeta federalnog ministra prostornog uredjenja 002

Federalni ministar prostornog uređenja u Vladi Federacije BiH Josip Martić zajedno sa svojim saradnicima danas je bio u prvoj zvaničnoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Tom prilikom na sastanku sa premijerom Emirom Okovićem i predstavnicima Vlade BPK-a Goražde, te načelnikom Općine Goražde Muhamedom Ramovićem i delegatima u Domu naroda Parlamenta FBiH Mustafom Kurtovićem i Sanelom Mušovićem, razgovarano je o aktuelnoj situaciji, kao i o potrebama u okviru prostornog planiranja na području Bosansko-podrinjskog  kantona Goražde.

S obzirom na dugogodišnji problem u raspodjeli javnih prihoda, istaknuto je da je potrebno donijeti Odluku kojom će se u okviru sredstava namijenjenim nižim nivoima vlasti u iznosu od 16 miliona KM obuhvatiti i Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Također, izražena je potreba za izgradnju katoličkog vjerskog objekta u blizini spomen obilježja „Drinskim mučenicama“, te je prema riječima ministra Martića neophodno obezbijediti zemljište kako bi se krenulo u realizaciju izgradnje tog vjerskog objekta.

Posjeta federalnog ministra prostornog uredjenja 003

„Zadovoljan sam načinom na koji su premijer, njegovi saradnici i načelnik općine Goražde prikazali problematiku. Premijer nas je upoznao sa svim aktuelnostima u Kantonu, s posebnim naglaskom na raspodjeli javnih prihoda, te je ukazao da je Kanton u tom smislu oštećen. Mi smo nedavno odobrili 50.000 KM  za utopljavanje SSŠ „Džemal Bijedić“, a ja ću kao ministar u Vladi Federacije BiH nastojati da pomažem projekte koji dolaze iz ovog Kantona. Na raspolaganju sam za svu pomoć u budućem periodu i nadam da će se u što skorije vrijeme iznaći rješenje za crkvu koja se planira graditi“ – riječi su ministra prostornog uređenja u Vladi Federacije BiH Josipa Martića.

Kako ističe premijer Emir Oković, rezultat saradnje sa ovim Ministarstvom jesu projekti na uspostavljanju  energetske efikasnosti na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koje je podržalo Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Posjeta federalnog ministra prostornog uredjenja 013

„Mi zaista imamo veoma dobru saradnju sa ovim Ministarstvom. U prošloj i ovoj godini su nas podržali sa dva projekta u vezi sa energetskom efikasnošću. Također, ono što su bile teme o kojima smo razgovarali  jeste i priča vezana za stećke koji su uvršteni na listu kulturne baštine UNESCO-a. Oblast prostornog planiranja je nešto što je u fokusu rada ovog Ministarstva“ – kazao je premijer.

Također, veliki doprinos Federalnog ministarstva prostornog uređenja Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde jeste pružanje pomoći u saniranju lokaliteta Goršić polja što je i omogućilo da ono bude uvršteno na UNESCO listu kulturne baštine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.