• OBJAVLJENO: 07.11.2016.
Dan goraždanske OMŠ „ Avdo Smailović“
ČETRDESET I JEDNU GODINU „ SUNČANA ŠKOLA“ DONOSI RADOST

dan-oms-11Sunčana školo, kućo radosti
mi smo tvoje laste sreće
i izvor pjesme i blagosti
Mi smo sa tobom – naše proljeće…“

Ovo su stihovi iz jedne od strofa pjesme koja je himna goraždanske osnovne muzičke škole „ Avdo Smailović“. Ili, kako je njeni nekadašnji i sadašnji đaci, nastavnici, profesori vole zvati – Sunčane škole.
Beskrajno mnogo radosti i sunca, onog jedinstvenog, goraždanskog, darovala je, u protekle četiri decenije ova škola Goraždu ali i brojnim drugim gradovima.

Zapravo, u proteklih četrdeset i jednu godinu.

Dan škole, 7. novembar, đaci i zaposleni u školi dočekali su okupljeni u školi koja je njihova druga, draga kuća. Sa njima su bili i brojni prijatelji, prije svih roditelji đaka ali i predstavnici kantonalnih i općinskih vlasti, institucija obrazovanja, predstavnici drugih škola.
Baš, onako, istinski prijatelji muzičke škole i kako su i sami kazali, zaljubljenici u ovu školu koja ih je i na svečanostima obilježavanja svog Dana, dočekala široko otvorena srca.

dan-oms1

Selma Verem, direktorica škole uputila je na svečanoj sjednici Nastavničkog vijeća čestitku zaposlenima u školi i đacima, potom poželjela dobrodošlicu gostima.

Čestitke je uputio i resorni ministar Damir Žuga koji je u svom obraćanju posebno istakao predanost i nesebičan angažman zaposlenih u muzičkoj školi koja je, kako je rekao“ jedan lijepi, istinski simbol Goražda i Bosansko podrinjskog kantona“.

U ime Općine Goražde čestitala je Emira Djana.

Kratko, stručno predavanje o tradicionalnoj bosanskoj pjesmi, sevdalinki, održala je nastavnica Medina Turković. Potom sve obradovala izvedbom jedne sevdalinke.

A u večernjim satima, tradicionalno, događaj za pamćenje. U koncertnoj sali škole nedostajao je prostor za sve one koji su došli da pozdrave đake i nastavnike škole koji su održali zajednički koncert.

dan-oms-4

Vidjeli smo i čuli školski hor i vokalni ansambl, ansambl gitara, đake Ajlin Žepčan, Sanija Bašića, Eldara Kulića, Taidu Dučić, Lejlu Omerbegović, Šejlu Zorlak, Ejlu Mušović, Džejlu Ramović. Obradovali su nas uspješnim nastupima i muziciranjem i nastavnici Medina Turković, Ajla Balić, Emina Tirić, Zlatan Mušić, Samra Svraka, Tina Drljača, Muhidin Obuća.

Uz đake su bili i nastavnici Belkisa Vehabović, Sead Ekić, Irhad Kuduz, Samir Obarčanin.

U OMŠ „ Avdo Smailović“ nastavu pohađaju 183 đaka. Djevojčice i dječaci koji su odlični učenici i u njihovim osnovnim školama. Svakog dana susreću se sa notama, sa svijetom muzike u kome nalaze svoju radost.

A onda, zahvaljujući njihovoj ljubavi za muziku i zaposlenicima u Osnovnoj muzičkoj školi, tu radost donose nama.

Kao i sve generacije u proteklih 41 godinu.

S.K
A.K

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.