• OBJAVLJENO: 08.11.2016.
Kantonalna uprava civilne zaštite- Kantonalni operativni centar
Povećan vodostaj rijeke Drine

vodostaj-rijeke-drine

Na osnovu informacija prikupljenih od osmatračke mreže iz člana 157. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u proteklih 24 sata na području BPK-a Goražde  nisu zabilježene pojave opasnosti od prirodnih i drugih nesreća koje bi ugrožavale ljude i materijalna dobra.

Nivo rijeke Drine jutros u 07,00 časova izmjeren na hidrološkoj stanici u Goraždu iznosio je 150,17 centimetara i bio je u blagom padu u osnosu na proteklu noć. Prema zadnjem mjerenju u 13,00 časova nivo rijeke Drine je u blagom porastu i iznosio je 196,4 centimetra. Pritoke rijeke Drine Kolina i a Prača su u blagom porastu, ali trenutno nema opasnosti od njihovog izlijevanja iz korita.

Prema zadnjim informacijama, rijeka Drina se u Ustikolini  izlila u park i na plato kod  bazena Baše.

Na osnovu informacije  CZ općine Foča RS i na području ove općine je povećan nivo rijeke Drine kao i njihovih pritoka. Razlog ovom povećanju vodostaja su velike kišne padavine koje su se desile na području  Crne Gore. Na HE Mratinje rade tri turbine i trenutno se iz iste ispušta  205 metara kubnih u sekundi. U Foči RS  nabujala voda je  ugrozila Aqva park. Prema zadnjim informacijama koje smo dobili iz CZ Foča RS,  jezero na HE ,,Mratinje“ nije puno i može primiti još mnogo vode, a isto tako padavine su prestale pa trenutno nema opasnosti od ispuštanja većih količina vode iz jezera.

Prema informacijama iz HE  ,,Višegrad“iz jezera trenutno ispuštaju 880-900 kubnih metara u sekundi, tako da je nivo vode trenutno pod kontrolom

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.