• OBJAVLJENO: 11.11.2016.
Press konferencija premijera BPK Goražde Emira Okovića
Započela provedba novog radnopravnog zakonodavstva

1

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković danas je održao press konferenciju na kojoj je govorio o značaju Granskog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, koji je jučer potpisan u Sarajevu.

On je istakao da se radi se o provedbi novog radnopravnog zakonodavstva koje do sada nije bilo karakteristično za Bosansko-podrinjski kanton Goražde, iz razloga što kanton nije ispunjavao uvjete i odredbe koje su bile obuhvaćene ranijim granskim kolektivnim ugovorima.

– Kada je riječ o Granskom kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, uspjelo se ispregovarati da Granski kolektivni ugovor u odnosu na BPK Goražde ne iziskuje nikakva dodatna finansijska opterećenja, što je i osnovni zahtjev Bosansko-podrinjskog kantona. Ugovarači iz našeg Kantona, koji su učestvovali u tom radu, istakli su sva opredjeljenja Vlade, što je prepoznato od strane Federacije i drugih kantona – kazao je premijer.

Istaknuto je da je u ovoj oblasti po prvi put potpisan Granski kolektivni ugovor, te da on omogućava da se nivo prava koja su ovim ugovorom predviđena prilagode finansijskim mogućnostima i sredstvima koja ima Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

– Generalno, kolektivni ugovori postavljaju određene limite u smislu najnižih nivoa primanja. Ono što je bitno, jeste da taj najniži dio primanja ne prevazilazi mogućnosti ovog Kantona. Ipak, postojanje kolektivnog ugovora je odrednica države i veoma je važno da Bosansko-podrinjski kanton, prvi put ima ovakav jedan akt – istakao je premijer Oković.

Ovi kolektivni ugovori imaju svoje trajanje u roku od godinu dana.

Također, premijer Oković je govorio i o potpisanom Kolektivnom ugovoru za oblast šumarstva u FBiH, a koji se u pogledu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  odnosi na jedino preduzeće koje djeluje u našem kantonu iz ove oblasti – JP „Bosansko-podrinjske šume“ d.o.o. Goražde.

-Osnovna odrednica ovog kolektivnog ugovora, zbog čega je i data saglasnost da se on potpiše, jeste činjenica da se odredbe ovog ugovora mogu uskladiti sa nivoom ostvarenih prava koja imaju ti uposlenici. Ono što su generalno odrednice svih kolektivnih ugovora,  jeste da minuli rad ima posebnu vrijednost na nivou 0,5 posto, te da je nivo regresa usaglašen sa onim što je već postojalo unutar Bosansko-podrinjskog kantona Također,  i topli obrok je sveden na 1 posto, što je već bilo primijenjeno unutar BPK Goražde – riječi su premijera Emira Okovića.

Istaknuto je da ovaj kolektivni ugovor predstavlja kvalitetnu osnovu za regulisanje radnopravnih odnosa u oblasti šumarstva, ali i ostavlja prostor da se preciznije urede pojedinačna pitanja unutar Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

2

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.