• OBJAVLJENO: 14.11.2016.
Besplatno korištenje trakica za samokontrolu šećera u krvi za dijabetičare s područja BPK-a Goražde
Upriličeno edukativno predavanje za sve dijabetičare

4

Kao i prethodnih godina, u okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, u Velikoj sali Općine Goražde, upriličeno je edukativno predavanje o dijabetesu, od strane ljekara Kantonalne bolnice Goražde dr. Aldijane Begović.

Osim članova Udruženja dijabetičara iz Goražda, predavanju su prisustvovali, između ostalih, i resorni ministar Damir Dučić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Goražde Nedim Čolo, kao i poslanik u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Adis Agović.

Predavanje o dijabetesu, odnosno dijabetičkoj retinopatiji i samokontroli šećera u krvi, upriličeno je za sve osobe koje se susreću sa dijabetesom, što će kako je istaknuto, biti od velikog značaja za sve inzulin ovisnike, pogotovo sada kada imaju pravo na besplatno korištenje trakica za samokontrolu šećera u krvi.

Naime, Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice i Zavod zdravstvenog osiguranja Bosansko-podrinjskog kanotna Goražde izdvojili su 100.000 KM, kako bi svim inzulin ovisnim pacijentima sa područja kantona obezbijedili besplatno korištenje trakica za samokontrolu šećera u krvi.

„Na osnovu inicijative, koju je prošle godine pokrenuo poslanik u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Adis Agović, omogućili smo besplatno korištenje trakica za inzulin ovisne pacijente. Nažalost, inicijativa je tek zaživjela ove godine, ali zahvaljujući angažmanu Ministarstva s učešćem 50.000 KM i Zavoda zdravstvenog osiguranja, također s učešćem od  50.000 KM, omogućeno je besplatno korištenje trakica za sve inzulin ovisne pacijente na području našeg kantona. Naravno, sredstva u Budžetu za 2017. godinu za ove namjene su planirana i ja se nadam da će ovaj iznos sredstava za sljedeću godinu biti puno veći što ovisi i o broju registrovanih dijabetičara“ – riječi su resornog ministra Damira Dučića.

2

Kako ističe predsjednica Udruženja dijabetičara iz Goražda Mirsada Sirčić, na području Bosansko-podrinjskog kantona ima 1200 dijabetičara, s tim da ne postoji zvaničan registar o broju oboljelih od dijabetesa, kao i to da se uz uspostavaljnje samokontrole nad ovom bolešću, može spriječiti nastanak i razvoj komplikacija dijabetesa koje su najteži dio ove bolesti.

„Od novembra mjeseca tekuće godine, napravljeni su veliki iskoraci u dijelu prevencije dijabetičkih komplikacija i dijabetesa, gdje svi inzulin ovisni dijabetičari s područja Bosansko-podrinjskog kantona imaju pravo na besplatno korištenje trakica za samokontrolu šećera u krvi, što je od velikog značaja za inzulin ovisnike. Uz adekvatnu ishranu, uzimanje terapije, fizičku aktivnost, kao i redovito mjerenje šećera u krvi, zaista se može uspostaviti dobra samokontrola nad ovom bolešću“ – kazala je ona.

Također, u holu Općine zainteresovani su mogli besplatno kontrolisati šećer u krvi, kao i krvni pritisak, te dobiti informacije i brošure o dijabetesu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.