• OBJAVLJENO: 29.11.2016.
11. godišnjica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine
U kasarni Kosova-Ustikolina upriličeno obilježavanje Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

1

U povodu 1. decembra-Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pripadnici  3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH danas su u kasarni Kosova- Ustikolina upriličili obilježavanje tog značajnog datuma, odnosno 11. godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Svečanom postrojavanju pripadnika 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, prisustvovali su, između ostalih, premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković, načelnik općine Goražde Muhamed Ramović, predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća, koja je istaknula da je formiranje Oružanih snaga BiH bio značajan korak i put za bolju budućnost Bosne i Hercegovine.

2

„Oružane snage BiH su najbolji pokazatelj kako BiH može i mora funkcionirati zajedno i jedinstveno, i u tom pogledu vi možete služiti za primjer ostalim strukturama naše države i društva. Dvije ključne zadaće Oružanih snaga, u vremenu koje je pred nama, su pružanje pomoći i podrške civilnim organima i stanovništvu te učešće u međunarodnim sigurnosnim i mirovnim operacijama. Najbolji način da taj cilj postignemo je investiranjem u ljudske resurse – u obuku i školovanje kadrova, u izgradnju obrazovane i motivirane vojske, koja ispunjava sve NATO standarde i do kraja ostvaruje svoj potencijal“ – kazala je ona.

11

Također, u povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga, komadant 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH major Mirnes Čosić, uručio je zahvalnice predstavnicima udruženja i institucija vlasti, kao i pojedincima za izuzetnu saradnju koja je ostvarena u dosadašnjem periodu.

Na značaj i doprinos Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ukazao je i komadant Čosić.

„Iako relativno mlada institucija u BiH, Oružane snage se mogu pohvaliti velikim uspjehom na svim poljima njihovog djelovanja, jer su svi zadaci iz reforme odbrambenog sistema uspješno realizovani. Danas, OS BiH imaju potpuno razvijenu strukturu, predviđenu navedenom reformom i izrasle su u profesionalnu i obučenu oružanu silu svih naroda u BiH te su kao takve na raspolaganju Predsjedništvu BiH kao njihovom vrhovnom komadantu koji ih u svakom momentu može upotrijebiti, u skladu sa  zadacima predviđenim Zakonom o odbrani BiH“ – kazao je komadant 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH major Mirnes Čosić.

10

Također, istaknuto je da Oružane snage BiH imaju veliki značaj i doprinos u očuvanju mira, jer su se  uspješno integrisale u mehanizme kolektivne sigurnosti, putem učešća i proširenja angažmana u misijama podrške miru širom svijeta, što Bosnu i Hercegovinu približava članstvu evropskim integracijama.

Centralna manifestacija obilježavanja 11. godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održat će se  u četvrtak, 1. decembra, u kasarni OS BiH u Rajlovcu.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.