• OBJAVLJENO: 02.12.2016.
Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika FBiH u posjeti BPK Goražde

img_2038

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika FBiH Salih Kruščica i njegovi saradnici danas su se prilikom posjete Bosansko-podirnjskom kantonu Goražde sastali s premijerom Emirom Okovićem i članovima Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, te s predstavnicima Sindikata državnih službnika i namještenika Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Tim povodom, razgovarano je o nedavno potpisanom Granskom kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike FBiH koji je Bosansko-podrinjski kanton Goražde potpisao prvi put.

Prema riječima premijera Okovića, zahvaljujući senzibilitetu Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika FBiH prema kantonima koji imaju manje mogućnosti da ispoštuju sva prava propisana ovim ugovorom, donesen je takav Kolektivni ugovor koji je omogućio da i Bosansko-podrinjski kanton, shodno finansijskim sredstvima kojima raspolaže, prvi put bude potpisnik Granskog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike FBiH.

img_2044

„Ranije Bosansko-podrinjski kanton nije bio potpisnik ovog Kolektivnog ugovora i mi zaista kao državotvoran kanton želimo da budemo dio i Federacije i države i u ovom dijelu mogu reći da smo to i uspjeli. Generalno opredjeljenje Vlade BPK-a i jedan od primarnih zadataka jeste da se borimo da ne dođe do smanjivanja obima prava koja imaju uposlenici u svim  oblastima“ – istakao je premijer.

Kako ističe i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika FBiH Salih Kruščica, cilj potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike FBiH jeste da on bude jedinstven za sve kantone, kao i da bude provodiv na svim nivoima vlasti.

„Prije samog potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora bio nam je cilj da svi kantoni potpišu ovaj ugovor, a svi oni su bili u pregovorima. Oni koji su dobili saglasnost od općina i koji su se dogovorili da kolektivni ugovor bude provodiv, su ga i potpisali. Najveći uspjeh Granskog kolektivnog ugovora jeste da on bude provodiv kako za Vladu, tako i za Sindikat“ – kazao je Kruščica.

Također, istaknuto je da je prilikom potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike FBiH zadržano oko 90 posto prethodnog kolektivnog ugovora, te da je izvršeno njegovo usklađivanje sa Zakonom o radu i Opštim kolektivnim ugovorom.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.