• OBJAVLJENO: 26.01.2017.
Posjeta ambasadora Republike Turske u BiH Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
Trasa puta Sarajevo-Beograd treba proći kroz Goražde!

IMG_3114

Delegacija Ambasade Republike Turske u BiH, predvođena ambasadorom NJ.E. Haldunom Kocom  danas je boravila u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Tokom posjete, ambasador Koc susreo se s premijerom BPK-a Goražde Emirom Okovićem,  zamjenikom ministra finansija i trezora BiH Mirsadom  Žugom, ministrom za privredu Mehom Mašalom, a sastanku su prisustvovali i direktorica Pedagoškog zavoda BPK-a Goražde Dika Makota i sekretar Vlade BPK-a Goražde Emir Sijerčić.

Na sastanku je reazgovarano o dosadašnjoj saradnji sa Ambasadom i privrednicima Republike Turske, kao i mogućnostima uspostavljanja nove saradnje u različitim oblastima.

IMG_3108

–  Mogu ocijeniti ovaj susret veoma korisnim sa aspekta budućih vidova saradnje i projekata, zato što smo na ovom sastanku na jedan detaljan i precizan način pokušali razmotriti koji su to vidovi i oblici saradnje koji mogu pomoći da se nivo bilateralne razmjene poveća konkretnim doprinosom ulaska  turskih investicija u vaš kanton – kazao je ovom prilikom ambasador.

Premijer Emir Oković izrazio je zadovoljstvo današnjom posjetom ambasadora Halduna Koca te istakao dobru saradnju općina u sastavu BPK-a Goražde koja je, na principu bratskog povezivanja, uspostavljena sa pojedinim turskim općinama.

U fokusu razgovora bile su teme u oblasti ekonomije i obrazovanja, te trenutno aktuelnog projekta izgradnje autoceste Beograd-Sarajevo.

IMG_3119

– Za nas trenutno najbitnija tema jeste pomenuta cesta. Mi smo još jednom, s aspekta Bosansko-podrinjskog kantona, upoznali turskog ambasadora dokle smo došli sa našim aktivnostima i iznijeli argumente prema kojima smatramo da ta trasa treba proći kroz Goražde, obzirom da je to, na kraju krajeva, i neka obaveza iz Dejtonskog sporazuma. Istaknuli smo da smo, u smislu aktivnosti na toj trasi, otišli najdalje, da ovih dana zaključujemo ugovor o izradi projektne dokumentacije i da smatramo da je to dodatna podrška razvoju privrede, jer znamo da je privreda u BPK Goražde, na čitavoj relaciji od Višegrada do Sarajeva, trenutno najrazvijenija i da kvalitetna komunikacija može unaprijediti ukupno stanje u ovoj oblasti – istakao je premijer Oković.

Kada je riječ o saradnji u oblasti obrazovanja, istaknut je Projekt uspostave kabineta za turski jezik u OŠ „Husein ef. Đozo“, te je dogovorena uzvratna posjeta koja bi bila posvećena saradnji i projektima u oblasti obrazovanja.

Nakon sastanka, delegacije Ambasade Republike Turske i Vlade BPK-a, zajedno s delegacijom Općine Goražde, prisustvovale su obilježavanju 26. januara – Dana prvog oslobođenja općine Goražde u Drugom svjetskom, koje je održano na Mostu „Alije Izetbegovića“ u Goraždu.

Delegacije turske ambasade, te Kantona i Općine ovom prilikom položile su cvijeće i na Spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda.

IMG_3160

U okviru današnje posjete, delegacija turske ambasade susrela se i sa zvaničnicima Općine Goražde, Muftijstva goraždanskog, te obišla proizvodne pogone kompanije „Pobjeda-Rudet“.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.