• OBJAVLJENO: 27.01.2017.
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde započela 90. redovnu sjednicu
Razmatrana Informacija o odgovoru na Upitnik Evropske komisije i strateški ciljevi Reformske agende na kantonalnom nivou

IMG_3190

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je razmatrala Informaciju o odgovoru na Upitnik Evropske komisije.

U Informaciji Koordinacionog tima za evropske integracije BPK-a navodi se da je Bosansko-podrinjski kanton Goražde odgovorio na 984 pitanja iz Upitnika, koja su sadržana na preko 400 stranica.

Pred Timom je ostalo da odgovori na još nekoliko pitanja za koja se ne može utvrditi tačna nadležnost, te se očekuje da će odgovor Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na Upitnik biti kompletiran do kraja radnog dana.

Vlada je iskazala zadovoljstvo u pogledu broja odgovorenih pitanja i kvaliteta datih odgovora, te je ocijenjeno da će Bosansko-podrinjski kanton Goražde pravovremeno ispuniti i obavezu prevođenja propisa na engleski jezik.

Na ovaj način, Bosansko-podrinjski kanton će u cjelosti ispuniti preuzete obaveze oko odgovaranja na Upitnik Evropske komisije, koji se smatra najvažnijim korakom Bosne i Hercegovine u procesu dobivanja statusa zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Razmatrani su i strateški ciljevi Reformske agende za BiH na kantonalnom nivou.

S tim u vezi, premijer BPK-a Goražde Emir Oković informisao je ministre da je Vlada FBiH utvrdila plan mjera iz četiri oblasti koji će se morati provesti ili započeti u ovoj godini radi ostvarivanja ciljeva iz Reformske agende.

Četiri prioritetne oblasti u kojima će se provesti zacrtane mjere su javne finansije, oporezivanje i fiskalna održivost, tržište rada, vladavina prava i dobro upravljanje, te reforma javne uprave.

Vlada je u sklopu ove tačke usvojila i zaključak kojim je zadužila resorna ministarstva da svoje programe rada za 2017. godinu prilagode u skladu sa usvojenim mjerama i što prije krenu s njihovom realizacijom.

Zbog neodložnih obaveza članova Vlade, današnja sjednica je prekinuta i bit će nastavljena sljedeće sedmice.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.