• OBJAVLJENO: 16.02.2017.
Vlada FBiH potvrdila: Koeficijent za obračun penzija iznosit će 13,6, a primjena zakona od 1. jula

vlada_91_foto2

Vlada FBiH na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila je konačan tekst Prijedloga zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju, potvrđujući da će koeficijent za obračun penzija biti 13,6.

U skladu s raspravama i sugestijama Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, preciznije su određeni stavak 1. i stavak 2. članka 46. Zakona kako ne bi bilo dilema o načinu utvrđivanja godišnjeg koeficijenta

Danas utvrđene izmjene se odnose i na početak primjene ovog zakona, tako je odlučeno da će zakon stupiti na snagu od 1. jula ove godine, kako bi nadležni organi imali dovoljno vremena za njegovu provedbu.

Podsjećamo, Vlada FBiH i ranije je predlagala da koeficijent za obračun penzija bude 13,6, ali su na Domu naroda Parlamenta FBiH hrvatski zastupnici predložili da koeficijent iznosi 14,3, zbog čega tada zakon i nije usvojen.

U međuvremenu je vraćen na doradu Vladi FBiH, a danas je utvrđeno da Vlada neće odstupiti od predloženog koeficijenta 13,6. Dodatnim izračunima Federalnog zavoda PIO utvrđeno da je taj koeficijent gornja granica finansijske stabilnosti penzionog sistema.

Prihvaćen je amandman hrvatskih zastupnika za odgodu primjene, tako da se pristalo da primjena zakona bude pomjerena za 1. juli.

Sad se o ovom Prijedlogu zakona ponovo trebaju izjasniti oba doma Parlamenta FBiH.

www.klix.ba/www.bpkg.gov.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.