• OBJAVLJENO: 16.02.2017.
Goražde
Održana zadnja javna rasprava o nacrtu Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica u BPK Goražde

IMG_3653

U organizaciji Ministarstva za boračka pitanja i nadležnih komisija Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde,  u Goraždu je danas održana posljednja javna rasprava u okviru predviđenih javnih rasprava o Nacrtu zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica u BPK Goražde.

Uz predsjednika Komisije za pitanje boračko-invalidske zaštite, izbjeglih i raseljenih lica i povratnika Edima Fejzića i predstavnike Ministarstva za boračka pitanja predvođene ministrom Šemsom Muslićem, javnoj raspravi prisustvovao je i određen broj poslanika u Skupštini BPK Goražde, kao i predstavnici boračkih udruženja, nadležnih općinskih službi iz oblasti boračko-invalidske zaštite i boračkih populacija.

Prema riječima ministra za boračka pitanja Šemsa Muslića, donošenje ovog zakona bilo je planirano Programom rada Ministarstva za 2016. godinu, ali je do kašnjenja sa njegovim usvajanjem došlo zbog toga što se čekalo da ovaj zakon bude usvojen na federalnom nivou.

– Kada smo dobili informaciju od ministra Bukvarevića da neće tako lako ići donošenje zakona na federalnom nivou, mi smo krenuli u proceduru i pribavili smo mišljenja Ministarstva finansija i Ministarstva pravde, te smo organizovali jedan sastanak sa Koordinacijom boračkih udruženja, gdje smo dobili načelnu saglasnost da ovaj zakon pustimo u proceduru – kazao je ministar.

Nacrt ovog zakona jednoglasno je utvrđen na redovnoj sjednici Skupštine BPK Goražde održanoj 27.12.2016. godine, a javne rasprave o ovom nacrtu u prethodna dva dana provedene su i u općinama Pale i Foča u FBiH.

Kako ističe ministar, sva prava koja postoje u važećem zakonu, također se nalaze i u nacrtu novog zakona, osim dva prava, koja su zbog preraspodjele nadležnosti regulisana na federalnom nivou. Riječ je o pravu na  prijevremeno penzionisanje i isplati naknade u slučaju nezaposlenosti.

IMG_3667

Također, u nacrtu zakona došlo je do izmjena i dopuna u definisanju određenih prava, kao i do preraspodjele određenih nadležnosti radi njegove lakše i jednostavnije primjene.

– Što se tiče preraspodjele nadležnosti, do sada je Ministarstvo provodilo proceduru vezano za samozapošljavanje i zapošljavanje, međutim ovim nacrtom je predviđeno da tu proceduru provodi kantonalni Zavod za zapošljavanje iz razloga što su i stručno i kadrovski osposobljeni, a Vlada će donositi određene programe vezano za zapošljavanje i samozapošljavanje – kazao je resorni minsitar.

Nacrtom novog zakona obuhvaćeno je ukupno 28 prava boračkih populacija, a novim načinom definisanja predviđena je i mogućnost jednostavnijeg ostvarivanja određenih prava.

– Sada postoji mogućnost da ministar, kada su u pitanju teške bolesti, pogotovo maligna oboljenja, može direktno reagovati i odobriti određena sredstva. To je jedna prosječna plata u Federaciji – pojasnio je ministar Muslić.

Predsjednik Udruženja demobilisanih boraca BPK Nesib Hodo kazao je da je jedinstveni stav svih boračkih udruženja u BPK da se u nacrtu zakona treba predvidjeti da se u Budžetu Ministarstva za boračka pitanja, na godišnjem nivou, planiraju sredstva u iznosu od 5 posto od izvršenja Budžeta u prethodnoj godini, te je istaknuto da će ova udruženja to i zahtijevati.

Izuzevši prijedloge i primjedbe na ponuđeni nacrt zakona, tokom rasprave je istaknuto da je BPK Goražde i do sada imao jedan od najkvalitetnijih zakona u oblasti zaštite boračkih populacija na teritoriji FBiH, s tim da je određena zakonska rješenja potrebno redefinisati i dopuniti.

Primjedbe i sugestije na nacrt zakona mogu se dostaviti resornom ministarstvu u pisanoj formi do 22.02.2017. godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.