• OBJAVLJENO: 28.02.2017.
Ministarstvo za privredu
Održana edukacija za farmere s područja BPK Goražde

IMG_3959

U Organizaciji Ministarstva za privredu, u Goraždu je danas održana edukacija farmera s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na kojoj je bilo govora o obilježavanju životinja i najčešćim zaraznim bolestima kod životinja.

Osnovna svrha edukacije bila je da se farmeri upoznaju sa pravilima i obavezama kojih se moraju pridržavati kao uzgajivači stoke kako bi mogli ostvariti pravo na novčane podsticaje iz budžeta, odnosno kako bi osigurali zdravlje i sigurnost svog stočnog fonda.

Kao predavači, na današnjoj edukaciji govorili su predstavnici Stručne službe za poljoprivredu pri resornom ministarstvu, predstavnici Veterinarske stanice Goražde, te kantonalni veterinarski inspektor.

Ministar za privredu Meho Mašala ovom je prilikom ukazao na značaj edukacije farmera, te istakao da je jedan od osnovnih ciljeva današnje edukacije bio da se farmeri upoznaju sa zakonskom obavezom obilježavanja životinja, kao prvim preduslovom za ostvarivanje prava na nadoknadu štete u slučaju gubitaka stočnog fonda.

– Uvažavajući događanja iz prošle godine, odnosno pojavu zaraznih bolesti koje su nanijele veliku štetu našem stočnom fondu, prva edukacija se odnosi upravo na to, kako na obaveze Ministarstva prema stočarima odnosno farmerima, tako i na njihove obaveze koje u predviđene prema zakonu, kao i sankcije koje iz svega toga mogu biti. Trebamo ih upoznati i usmjeriti na zajedničke aktivnosti, kako bi rezultati u tom sektoru bili što je moguće bolji – kazao je on.

IMG_3967

Prema riječima direktora Veterinarske stanice Goražde Envera Borovine, državni Ured za veterinarstvo, odnosno resorno federalno ministarstvo svake godine donose određene programe i naredbe kojima se planiraju i definišu mjere u vezi sa dijagnostikom, cijepljenjem i zaštitom životinja.

– Imajući u vidu da na području naše općine možda samo 20 posto grla i sitne i krupne stoke prolazi kroz redovnu dijagnostiku koja je zakonska obaveza svakog vlasnika, mi smo danas organizovali ovu edukaciju da vlasnicima, na jedan način, pribiližimo njihove obaveze vezane za ove naredbe, kao i onoga što oni mogu ostvariti putem Veterinarske stanice ili, eventualno, Ministarstva za privredu – kazao je Borovina.

On je ovom prilikom posebno ukazao na problem nepoštivanja obaveza u vezi sa obilježavanjem i kretanjem životinja, te odgovarajućom pratećom dokumentacijom, koja, prema zakonu, mora pratiti svako kretanje životinja, bilo da se radi o prodaji, proizvodnji ili drugim oblicima kretanja životinja, pa je svrha današnjeg predavanja posebno bila da se farmeri upoznaju sa ovim obavezama kada je u pitanju uzgoj stoke.

Dio predavanja bio je posvećen i zaraznim bolestima životinja, pitanju vakcinacije te drugim pitanjima od značaja za uzgajivače stoke, kako bi na vrijeme mogli poduzeti odgovarajuće preventivne i druge mjere za zaštitu svog stočnog fonda.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.