• OBJAVLJENO: 16.03.2017.
U Goraždu počinju pripreme za odigravanja utakmice rukometnih reprezentacija BiH-Finska
Potpisan partnerski sporazum u vezi organizacije kvalifikacione utakmice

1

Nakon što rukometna reprezentacija BiH prvi meč s Finskom odigra u gradu Vantaa u dvorani “Energia areena“ 4. maja,  na prijedlog Rukometnog saveza BiH naš tim će istog rivala ugostiti 7. maja u Gradskoj dvorani “Mirsad Hurić“ u Goraždu.

Tim povodom, danas je u Maloj sali Općine Goražde potpisan partnerski sporazum u vezi organizacije kvalifikacione utakmice protiv Finske u Goraždu za odlazak rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na Evropsko prvenstvo u rukometu koje se održava u Hrvatskoj 2018. godine.

Sporazum su potpisali premijer BPK Emir Oković, načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović, generalni sekretar Rukometnog saveza BiH Smajo Karačić i direktor JU „Sportski centar“ Mensur Ćurović.

Kako se više puta naš grad pokazao kao odličan domaćin našem državnom timu, nema sumnje da će rukometaši naše državne selekcije imati veliku podršku i protiv Finaca. Goraždanska publika sigurno će biti vjetar u leđa našim rukometašima na putu ka vrijednoj pobjedi, koja bi nam odškrinula vrata Eura.

IMG_5421

Kako je ovom prilikom naglasio ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Damir Žuga, organizacija utakmice poklon je Vlade BPK i Općine Goražde svim ljubiteljima rukometa povodom obilježavanja 60 godina MRK Goražde.

”Mi smo stupili u kontakt sa Rukometnim savezom BiH prije nekoliko mjeseci i Rukometni savez je dao tu inicijativu o odigravanju ove utakmice u gradu Goraždu. Nakon toga obišli smo Gradsku dvoranu s ciljem utvrđivanja uslova. koji se moraju ispuniti za odigravanje jedne ovakve utakmice , što je nama obaveza a i moralna odgovornost u pogledu dodatnog uređenja Gradske dvorane za odigravanje utakmice za naše sportske klubove. Ovaj grad ima prefiks grada rukometa te publiku koja je presudan i ključni faktor za dobijanje utakmica i vjerujem da je to razlog Rukometnog saveza zašto odigrati u Goraždu jednu ovakvu utakmicu”-istaknuo je ministar Žuga.

Općina Goražde kao lokalna zajednica će učiniti sve zajedno sa menadžmentom Dvorane da organizacija ovog događaja protekne u najboljem redu.

3

“Svakako da ćemo biti i veliki donator u svemu ovome, izvršiti sve pripreme zajedno sa Vladom BPK, napravićemo Organizacioni odbor koji će to sve do u detalje razraditi. Nama ova utakmica puno znači. Želimo da još jednom pokažemo da je Goražde veliki domaćin, jer će se utakmica prenositi uživo na TV-u, pripremićemo jedan kratki film o Goraždu da se to emituje za vrijeme pauze, tako da Goražde kao i općina,već uskoro i Grad Goražde i naš Kanton puno dobija sa ovom  utakmicom. Organizacijom utakmice Goražde potvrđuje ono što jeste- grad rukometa”-kazao je načelnik općine Goražde Muhamed Ramović.

Zadovoljstvo postignutim sporazumom iz Rukometnog saveza BiH prenio je selektor rukometne reprezentacije Bilal Šuman.

“Mi  sa sportske strane možemo da kažemo da ćemo doći u Goražde, znamo šta Goražde znači kao rukometni grad i očekujemo dobru atmosferu. Znamo da će Dvorana da bude popunjena do posljednjeg mjesta. Očekujemo dva boda. Nama je želja da Goražde ostane u jednoj finoj uspomeni, to znači dolazi u obzir samo pobjeda. To su ta dva boda za koje igramo, a  moramo  reći da nam je Goražde bilo domaćin i na putu za Europsko prvenstvo. Nakon ove dvije utakmice sa Finskom, početkom juna očekuje nas utakmica sa Španijom, gdje evo imamo možda mogućnost da i ovu utakmicu igramo u Goraždu.”

BiH je do sada u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo igrala protiv Španije u gostima (21:30) i Austrije kod kuće (22:23). Pored utakmica s Fincima ostale su nam još domaća utakmica protiv Španije (14./15. juna) i posljednja kvalifikaciona protiv Austrije (17./18. juna) u gostima).

Na tabeli Grupe 3 kvalifikacija za Euro nakon dva kola, Španija ima 4 boda, Austrija i Finska po 2, dok je BiH bez bodova. Dvije prvoplasirane selekcije direktno će se plasirati na Evropsko prvenstvo naredne godine u Hrvatskoj.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2018. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.