• OBJAVLJENO: 17.03.2017.
Općina Foča (FBiH)
Obilježena godišnjica reintegracije i Dan općine Foča (FBiH)

 

IMG_4576

Povodom 21. godišnjice reintegracije općine Foča (FBiH) u sastav Federacije BiH koji se ujedno obilježava i kao Dan općine, u Ustikolini je danas upriličeno niz svečanosti na obilježavanju ovog datuma.

Obilježavanje je započelo tradicionalnim polaganjem cvijeća na spomen obilježje „Mehmed Kamerić i Ševal Bećirević“, spomen obilježje „Šehidska kapija“ te partizansko spomen obilježje u ovoj općini.

U prisustvu brojnih građana, u ceremoniji polaganja cvijeća učestvovale su delegacije zakonodavne i izvršne vlasti FBiH i BPK Goražde, Ministarstva za pitanja boraca Kantona Sarajevo, općina Goražde, Foča i Pale u Federaciji BiH te boračkih udruženja.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Foča (FBiH) koju je predvodio predsjedavajući Dino Raščić, dat je osvrt na rad Vijeća nakon njegovog konstituisanja krajem prošle godine te iskazano opredjeljenje za daljnji razvoj ove općine kroz rad Općinsog vijeća..

Nakon načelnika Općine Foča (FBiH) Zijada Kunovca koji je podsjetio na sve značajne projekte koji su realizovani na području ove općine u protekloj godini i načelnika Općine Goražde Muhameda Ramovića, čestitke povodom Dana reintegracije i Dana općine uputio je i premijer BPK Goražde Emir Oković.

IMG_4646

–  Gledajući iz sadašnje perspektive na sve ono što se desilo u zadnjih 20 godina ja sam siguran, a vjerujem i vi, da su stvari pomaknute naprijed, ali one nisu dovoljne i mi moramo ići dalje. Vlada BPK ovu općinu, ne samo u ovom mandatu, nego i do sada, doživljava kao ravnopravnu općinu unutar BPK i u svojim nastupima nastoji dokazati da ova općina treba da ima status kao i druge općine u Federaciji BiH. To je nešto što će uvijek biti naše opredjeljenje, a ovim putem svim stanovnicima općine želim čestitati ovaj dan – istako je premijer u svom obraćanju.

Na svečanosti su i ovaj put dodijeljena priznanja istaknutim pojedinicma, institucijama i organizacijama koji su u proteklom periodu dali značajan doprinos u razvoju ove općine.

IMG_5519

U skladu s odlukom OV Foča (FBiH) „Zlatna plaketa“ dodijeljena je Udruženju žena iz Ustikoline, dok su, na ime podrške u realizaciji projekata, zahvalnice dodijeljene sarajevskim općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Za doprinos u razvoju zdravstvene zaštite u općini Foča (FBiH) zahvalnica je dodijeljena dr. Reufu Moćeviću.

Do zaključenja svečane sjednice, dodijeljena su i priznanja učenicima OŠ „Ustikolina“ koji su ostvarili najbolje rezultate na literarnom takmičenju povodom Dana reintegracije i dana općine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2018. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.