• OBJAVLJENO: 26.03.2017.
Po osnovu zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon BPK Goražde kladionice duguju više od milion maraka
Oković: Svi obveznici plaćaju porez, osim priređivača igara na sreću

Emir Okovoic

Novi val nezadovoljstva vlasnika kladionica izazvala je primjena zakona o imovinu, naslijeđe i poklon BPK Goražde, kojim je propisano da se za svaki terminal u poslovnici kladionice treba platiti po 5.000 KM godišnje.

U pojedinim medijima ovu zakonsku odredbu pokušavaju prikazati kao miješanje u nadležnosti FBiH, koja je jedina ovlaštena za prikupljanje i raspoređivanje prihoda od igara na sreću, te kao oporezivanje lične imovine, odnosno kompjutera u poslovnicama.

U BPK Goražde su iznenađeni reakcijom u martu 2017. godine jer, tvrde, izmjene zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon usvojene su još 2014. godine i kladionice su pokušale da izbjegnu obaveze koje proističu iz njega. Pojašnjavaju da kladionice u svojim prostorijama mogu imati i 20 kompjutera, ali da su predmet oporezivanja samo terminalni uređaji posredstvom kojih se unose uplate kladioničara i koji su uvezani u sistem Porezne uprave FBiH.

Zakon ne tretira samo kladionice već i automobile, vikendice i svu imovinu koja predstavlja luksuz ili omogućava ostvarivanje profita.

– Taj zakon oporezuje terminale na kojima se vrši klađenje, imovinu koja služi za praćenje sportskih rezultata i do danas kladionice nisu ništa platile. Zakon je, pored ostalog, obuhvatio i bazne stanice telekom operatera, benzinske pumpe, priređivače igara za zabavu i svi obveznici plaćaju svoje obaveze izuzev privrednih društava koja se bave priređivanjem igara na sreću. Do danas duguju više od milion maraka – kazao nam je premijer BPK Goražde, Emir Oković.

On dodaje da ovaj zakon nije usmjeren prema kladionicama, već on tretira imovinu, naslijeđe i poklon.

Podaci se konstantno mijenjaju, ali iz Privredne komore BPK Goražde ranije su isticali da u 26 kladionica stanovnici BPK troše oko 40.000 dnevno ili oko 15 miliona KM godišnje.

Zbog toga iznenađuje izbjegavanje plaćanja 5.000 KM godišnje po terminalu ili kompjuteru koji vlasnicima kladionica donosi višestruko veću dobit na mjesečnom nivou.

www.bpkg.gov.ba/Dnevni avaz

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.