• OBJAVLJENO: 21.04.2017.
Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
U toku su pripremne aktivnosti na realizaciji projekta proširenja industrijske zone „Pobjeda“

IMG_4984

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde donijela je na svojoj pretposljednjoj sjednici Odluku o davanju saglasnosti za potpisivanje sporazuma s Općinom Goražde i privrednim društvom „Pobjeda Rudet“ d.d. Goražde o regulisanju međusobnih prava i obaveza vezano za realizaciju Sporazuma o zajedničkoj realizaciji projekta apliciranog na javni poziv Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta pod nazivom „Unaprjeđenje institucionalnih i infrastrukturnih kapaciteta u Industrijskoj zoni Pobjeda.“

Prema riječima premijera BPK Goražde Emira Okovića, potpisivanje ovog sporazuma jednim dijelom odnosi se na implementaciju Zakona o industrijskim zonama BPK Goražde, kao i strateško opredjeljenje Vlade BPK Goražde na stvaranju uslova za novo zapošljavanje na prostoru BPK Goražde.

– Mi smo već obavili konsultacije sa resornim federalnim ministarstvom i mislimo da se radi o kredibilnoj aplikaciji, čijom realizacijom će se poboljšati stanje u toj industrijskoj zoni za koju znamo da konstantno raste, u smislu broja zaposlenih i slično. Znamo da je u mjesecu martu broj novouposlenih u toj industrijskoj zoni dosegao 50, što predstavlja i osnovno strateško opredjeljenje Bosansko-podrinjskog kantona, a naravno i Općine Goražde – kazao je on.

Na prostoru industrijske zone „Pobjeda“ i ranije su realizovani projekti od zajedničkog interesa za privredna društva koje posluju na ovom lokalitetu.

– Radi se o jednoj sredini gdje postoji jaka sinergija između privrednih subjekata. Znamo da oni zajednički nastupaju i kod razvoja projekta izrade prečistača i to je jedan projekat koji se implementira kroz duži niz godina. Treću fazu tog projekta imali smo u 2015. godini, potpomognutu od strane Fonda za zaštitu okoliša. Za očekivati je u ovoj godini da nastavimo taj projekat, prije svega kroz podsticaje federalnih nivoa vlasti da bi se ovaj projekat u konačnici implementirao – istakao je premijer Oković.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2018. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.