• OBJAVLJENO: 18.05.2017.
Grad Goražde
Održana prva, konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Goražda

Grad

Svečano je danas bilo u zgradi Općine Goražde, sada već zgradi Gradske uprave Grada Goražda. Historijski dan za sve Goraždane, kada Općina i zvanično prelazi u status Grada Goražda.

Naime, danas je u Velikoj sali zgrade Gradske uprave Grada Goražda održana prva konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Goražda. Svečanost je počela davanjem svečane izjave od strane vijećnika koji su od danas zvanično gradski vijećnici. Nakon toga je Gradsko vijeće usvojilo privremnu statutarnu odluku Grada Goražda, te prijedlog Odluke o pečatu Grada Goražda.

Nakon toga uslijedilo je obraćanje zvaničnika, a među prvim zvaničnicima koji su uputili čestitke bili su gradonačelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović, premijer BPK-a Emir Oković, predsjedavajuća Gradskog vijeća Jelena Mirković i njeni zamjenici, te predsjednici klubova političkih partija Šemso Ferhatović, Jasmin Bešlija i Esad Sudić,Grad1

Ovo je historijski dan za sve nas kazao je načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović:’’Naravno sretni smo, i svim građanima i svim vijećnicima Gradskog vijeća svim uposlenicima, svima koji nose Goražde u srcu čestitam, jer zaista ovo je veliki trenutak, ovo je historijski dan za Goražde. Dobiti status grada nešto je veliko bez obzira što nekad i mislimo da nije baš tako. Svugdje u svijetu je drugačije kada se pojavi sa statusom grada. Sa druge strane tačno je to da nas i obavezuje da poradimo na ovome što imamo, kao što je infrastruktura, rješavanje deponije, fasade u gradu i toplifikacija i time će zaista konačno biti zaokružen taj dio, a u tom pravcu nastavit ćemo raditi.‘’

Današnjoj svečanoj sjednici prisustvovao je i premijer BPK-a Emir Oković koji je o dobijanju statusa grada u izjavi za medije kazao: ‘’Ovo je, u svakom slučaju, jedna činjenica i jedan događaj koji zaslužuje da bude obilježen. Ono što je činjenica jeste svakako da u ovom trenutku kada dobijamo status grada potrebno se sjetiti na koji način je to i da li je to na kraju krajeva opravdan naziv ili ne. Mi smo svi svjedoci da su drugi, a mi sami sebi smo dali ime Grada heroja i ako ni zbog čega drugog zbog toga možemo sa ponosom danas reći da se zovemo Grad Goražde. Naši privrednici su definitivno neko ko je doprinjeo tome i treba danas da se sjetimo toga. Mi smo naravno i kao Vlada, cijeneći ovaj trenutak poduzeli određene aktivnosti, uputili smo inicijativu da sa Općinom zaključimo jedan sporazum i to je nešto što smo ranije ugovarali, nešto što je na kraju krajeva podržano sa federalnog nivoa, a to je da uradimo određenu rekonstrukciju, odnosno nadogradnju centralnog spomen obilježja ‘’Braniocima Goražda’,’ mislim da je ovo pravi trenutak, i da ima svoju simboliku. Naravno, na svima nama je da opravdamo status grada. Ime grada nosi određene bonitete i oni će biti iskorišteni, a naravno na nama je da sve eventualne nedostatke otklonimo i da probamo u potpunosti da ispunimo tu čitavu formu- kazao je premijer Oković.

IMG_9042

Svečanost povodom dobijanja statusa grada nastavlja se sutra na Gradskom stadionu ”Midhat Drljević”, gdje će uz vatromet, koncert i program u kojem učestvuje preko 1 200 učesnika Goraždani proslaviti ovaj historijski događaj.

www.bpkg.gov.ba/gorazde.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2018. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.