• OBJAVLJENO: 12.06.2017.
Premijer BPK Goražde potpisao Memorandum o saradnji
Saradnjom do implementacije antikorupcijskih mjera iz Akcionog plana za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije

Današnjim potpisivanjem Memoranduma o saradnji Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Antikorupcijska mreža u BiH –ACCOUNT i Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) ozvaničli su saradnju na realizaciji mjera iz Akcionog plana za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije (2015-2019),  u dijelu koji predviđa učešće organizacija civilnog društva u borbi protiv korupcije te u dijelu ostvarivanja saradnje u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou.

Memorandum su potpisali premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković , direktor Mreže ACCOUNT Eldin Karić i direktor APIK-a Hasim Šabotić.

Potpisivanju su  prisustvovali i predsjednik Tima za borbu protiv korupcije u BPK Goražde Elmir Pilav, zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Dragan Slipac te direktorica Udruženja ALDI Meliha Gačanin.

„Borba protiv korupcije intezivira se na svim niovima države BiH. Poznato je da postoji Strategija za borbu protiv korupcije, Agencija koja se isključivo bavi preventivnom borbom protiv korupcije, a unutar kantona formirani su timovi za borbu protiv korupcije. Mi smo takođe usvojili Akcioni plan i formirali tim i u operativnom smislu želimo i nastojimo intezivirati sve te aktivnosti. Današnji sporazum je došao u pravo vrijeme i mi ćemo iskoristiti sve ono što nam omogućava i pruža jedna ovakva saradnja“- istaknuo je premijer BPK Goražde Emir Oković.

Na pojavu korupcije potrebno je odgovoriti sistemski, istaknuo je ovom prilikom direkor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije /APIK) Hasim Šabotić.

„Mi ćemo nastojati da još više sarađujemo te da  u saradnji sa ACCOUNT-om  uključimo civilno društvo u borbu protiv korupcije. Strategija za borbu protiv korupcije koja je usvojena od strane Vijeća ministara u mjesecu maju 2015.godine definiše potpisivanje  memoranduma o saradnji na svim nivoima, što je slučaj danas sa BPK Goražde, dok ćemo poseban memorandum potpisati i sa Timom za borbu protiv korupcije“, kazao je on.

Kada je riječ o  implementaciji mjera na temelju potpisanih memoranduma, Mreža ACCOUNT  do sada je, pored Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, ostvarila saradnju sa Zeničko-dobojskim kantonom, Kantonom Sarajevo, Unsko-sanskim kantonom, Tuzlanskim kantonom, Srednjebosanskim kantonom, te Posavskom i Hercegbosanskom županijom.

„ Mi smo u principu mreža koja ima svoje predstavnike na nivou cijele BiH i na taj način ima mogućnost da pruži svoju podršku i pomoć u onom segmentu u kojem to vlade trebaju. Pokušavamo da svako da doprinos koliko ko može, a članice ACCOUNT-a imaju kapacitete i mogućnosti da to urade. Sve zavisi od vlada koliko će tu pomoć htjeti da iskoriste. Kolege iz Udruženja ALDI kao članice ACCOUNT –a bit će prvi kontakt u saradnji sa Vladom i Timom za borbu protiv korupcije BPK Goražde“-naglasio je Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže ACCOUNT.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.