• OBJAVLJENO: 07.07.2017.
Iz Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Premijer BPK Goražde potpisao  dva veoma značajna  ugovora o izvođenju radova

Ugovor o izvođenju radova uklanjanja naplavina iz korita rijeke Drine na lokaciji nizvodno od mosta „Žrtava genocida u Srebrenici“ i izvođenju radova na redovnom ljetnom održavanju regionalne ceste R-448 Potkozara-Goražde-Hrenovica za 2017.godinu, potpisao je danas premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković sa predstavnikom izvođača radova, firme „Okac“ d.o.o. Goražde.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar za privredu Anes Salman.

Kada je riječ o uklanjanju naplavina, vrijednost ugovora je 92.528 KM. Naplavine će se uklanjati na lokalitetima desne obale rijeke Drine u dužini od 730 metara i na lijevoj obali rijeke Drine u dužini od 520 metara, isod mosta „Žrtava genocida u Srebrenici“. Prema riječima premijera BPK Goražde Emira Okovića, realizacijom ovog projekta pored pristupa rijeci Drini biće zadovoljeni ekološki standardi i norme te bolji protok  rijeke u slučaju velikih vodostaja koji bi ugrozili obaluutvrde.

„Potpisivanje ovog ugovora je rezultat uspješne saradnje koju imamo sa Agencijom za sliv rijeke Save. U prethodnim godinama realizovali  smo  značajne projekte, a to je čišćenje korita rijeke Drine od  Baćanskog mosta do ovog mosta.  Mislim da realizacija ovog projekta dolazi u pravo vrijeme, uzimajući u obzir da se radi o užem gradskom  jezgru, a pristup građana  rijeci Drini u posljednje vrijeme je bio otežan. Kada je riječ o uklanjanju naplavina ispod industrijske zone „Bekto –precisa“,  to bi trebao biti prioritet ali elaborat je pokazao da su potrebna značajna finansijska sredstva. Ja vjerujem da ćemo mi to uspjeti uraditi „-kazao je premijer BPK Goražde Emir Oković.

U skladu sa Zakonom o cestama, sredstva u iznosu od 105.000 KM izdvojena su za ljetno održavanje regionalne ceste R-448 Potkozara-Hrenovica-Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.