• OBJAVLJENO: 11.08.2017.
Sastanak premijera BPK Goražde i resornog ministarstva s predstavnicima konsultantske kuće „ENOVA“ Sarajevo
Razgovarano o projektima u oblasti energetske efikasnosti

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Slobodan Janković danas su održali sastanak s predstavnicima konsulantske kuće „ENOVA“ d.o.o. Sarajevo na kojem je razgovarano o trenutnom stanju i projektima u oblasti energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini

U fokusu razgovora bio je projekat poznat pod nazivom REELH – Energetska efikasnost za domaćinstva sa niskim primanjima u oblasti kolektivnog stanovanja koji se u BiH implementira od 2013. godine.

Navedeno je da je ovo prvi projekat  koji ima za cilj poboljšanje energetske efikasnosti u stambenom sektoru kroz smanjenje potrošnje energenata i emisije štetnih sastojaka u atmosferu, te da je poseban akcenat stavljen na pomoć domaćinstvima sa niskim primanjima radi postizanja mjera energetske efikasnosti.

Uzimajući u obzir činjenicu da je u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde u zadnjih nekoliko godina realizovan značajan broj projekata u području energetske efikasnosti u javnom i privatnom sektoru, te da se ovaj kanton navodi kao pozitivan primjer u realizaciji ovih projekata, na sastanku je iskazan interes za postizanje saradnje koja će rezultirati novim projektima unaprjeđenja energetske efikasnosti unutar Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Ovom prilikom još jedanput je istkanuto da su aktivnosti u području energetske efikasnosti i zaštite okoliša visoko na listi prioriteta Vlade BPK Goražde tako da se u narednom periodu očekuje intenziviranje saradnje između BPK Goražde i ENOVA-e po pitanju novih projekata i podizanja standarda u navedenim oblastima.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2018. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.