• OBJAVLJENO: 12.10.2017.
Otvorena Privredno-kulturna manifestacija „Dani jabuke“ 2017.
Sajmu i ove godine prisustvuje veliki broj izlagača

U Goraždu je danas otvorena 14. privredno-kulturna manifestacija „Dani jabuke.“

Uz predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde, lokalnih zajednica u njegovom sastavu i građane, otvaranju manifestacije prisustovali su i zvaničnici sa federalnog nivoa, predstavnici drugih općina iz BiH, kao i gosti iz regiona.

Manifestaciju je zvanično otvorio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  Šemsudin Dedić.

– Sajam u Goraždu je jedan od naših tradicionalnih sajmova koje održavamo širom Federacije BiH i s obzirom da poljoprivreda i prehrambena industrija u našoj zemlji dugoročno imaju ogromne potencijale, ovi sajmovi su prilika da te potencijale i predstavimo i zajednički razvijamo – istakao je resorni ministar.

On je takođe kazao da se putem federalnog ministarstva trenutno realizuju značajni projekti u oblasti poljoprivrede na području BPK Goražde, među kojima je i projekt navodnjavanja te da je plan ovog ministarstva da i u budućnosti pomaže razvoj poljoprivrede i poljoprivredne infrstrukture na ovom prostoru.

Na ceremoniji otvaranja govorio je i premijer BPK Goražde Emir Oković koji je ovom prilikom ukazao na značaj podrške međunarodnih organizacija, resornog federalnog ministarstva i ustanova u njegovoj nadležnosti  u realizaciji projekata koji su doprinijeli razvoju poljoprivrede na prostoru ovog kantona.

Posebno je istaknut doprinos Agencije za vodno područje slivova rijeke Save i IFAD-a.

– Moram se zahvaliti tim ljudima koji su u veoma kratkom vremenu u zadnje dvije i po godine milionske projekte doveli na ovo područje i čini mi se da podrška Federacije i resornog federalnog ministarstva u zadnjem periodu nikada nije bila veća – kazao je premijer izrazivši još jednom zahvalnost predstavnicima pomenutih institucija te nadu da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti.

Zadovoljstvo zbog današnjeg prisustva sajmu iskazali na ceremoniji otvaranja i predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, te dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Zlatan Sarić.

 

U ime Ministarstva za privredu BPK Goražde gostima i posjetiocima sajma obratio se resorni ministar Anes Salman.

– Prisustvo velikog broja izlagača je potvrda da sve ono što se radi ima smisao i svrhu i veliki je broj onih koji traže svoje mjesto na ovom sajmu. Cilj organizatora i naših poljoprivrednih proizvođača je da se napravi jedna reprezentativna manifestacija koja će u najboljem svjetlu predstaviti naš grad i naš kanton – kazao je on.

Zvaničnom otvaranju prethodila su obraćanja predstavnika organizatora – predsjednika Upravnog  odbora i Skupštine Privredno-kulturne manifestacije „Dani jabuke“ Mirsada Hubanića i Mirsada Kurtovića, kao i obraćanje Gradnonačelnika Goražda Muhameda Ramovića.

U okviru sajma i ove godine će se održati edukativne radionice, stručna predavanja, kao i kvizovi znanja za učenike srednjih poljoprivrednih i ugostiteljskih škola.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2018. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.