• OBJAVLJENO: 13.10.2017.
U Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde održana press konferencija
Prezentovana informacija u vezi otpisa studentskih kredita u proteklih dvadeset godina

Na osnovu Informacije o dodjeli studentskih kredita i stipendija studentima s prostora našeg kantona  za period od studijske 1995/96. do 2016/2017.godine, koju je sačinilo Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, Vlada BPK Goraže na svojoj posljednjoj sjednici podržala je prijedlog ovog ministarstva u vezi otpisa dugova studentima koji su primali kredit ili stipendiju u ovom periodu.

Studenti s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koji su u proteklih dvadeset godina koristili studentske kredite iz budžeta kantona,  u skladu sa potpisanim ugovorima imali su obavezu povrata  tih sredstava. O razlozima pokretanja ovakve inicijative , na press konferenciji koja je upriličena u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, govorili su ministar Damir Žuga i poslanik u Skupštini BPK Goražde Mehmed Turčalo, koji je i predlagač ovakve jedne inicijative.

„Kolegij Skupštine svojim zaključkom zatražio je detaljnu informaciju od Vlade i Ministarstva o dodjeli ovih studentskih kredita. Ministarstvo je pripremilo informaciju koju je Vlada razmatrala i primila k znanju. Od 1996/1997. godine pa do danas, za ove namjene isplaćeno je 4.656.152 KM, a studentske kredite i stipendije primalo je 4.100 studenata.  Na osnovu ove informacije Vlada BPK Goražde, poštujući zakonske propise, predložila je i niz koraka koji bi trebali dovesti do realizacije ove odluke“-kazao je ministar Žuga.

Prema riječima Mehmeda Turčala, poslanika u Skupštini BPK Goražde, razlog za pokretanje inicijative za otpis dugova jeste činjenica da se na evidenciji nezaposlenih nalazi preko 300 svršenih studenata od kojih su velika većina bili korisnici studentskih kredita, te da se veliki broj studenata u proteklih dvadeset godina odselio s prostora našeg kantona.

„U zadnje vrijeme imamo veliki val povratka naših studenata, a od svega trenutno što im možemo ponuditi,  to je da obave pripreme za polaganje stručnog ispita. Ako znamo da je njih negdje oko 300, mene je navelo da predložim ovu inicijativu za koju smatram da je opravdana“- riječi su Mehmeda Turčala, poslanika u Skupštini BPK Goražde.

Konačnu odluku o oslobađanju od vraćanja studentskih kredita će donijeti Skupština BPK Goražde, na čijoj sjednici će se uskoro naći ovaj prijedlog .

Prema riječima ministra, ukoliko Skupština ne da svoje pozitivno mišljenje, Ministarstvo će  proslijediti predmet  kantonalnom Pravobranilaštvu kako bi dobilo mišljenje  u vezi povrata sredstava od korisnika studentskih kredita, a nakon toga krenuti u izradu novih kriterija za dodjelu budućih stipendija.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2018. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.