• OBJAVLJENO: 01.11.2017.
Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport organizovao prijem članove MVIS „Behar“
Uručena zahvalnica za 14 godina uspješnog rada

Povodom četrnaest godina postojanja i rada, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport  u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Damir Žuga sa saradnicima priredio je danas prijem za članove Muškog vokalno-instrumentalnog sastava „Behar“ iz Goražda.

Uz čestitke na uspješnom radu na očuvanju tradicije i promociji sevdalinke, ministar Žuga je predsjedniku MVIS „Behar“ Avdu Kuljuhu uručio zahvalnicu, osvrnuvši se posebno na nedavno učešće ovog ansambla u programu tradicionalnog susreta Bošnjaka jugoistočne Evrope koji je održan u Puli.

„ Članovi Behara su i na tom koncertu pokazali i dokazali da su jedinstveni i istinski predstavnici kulture našeg kantona i Goražda, pravi ambasadori Bosne i Hercegovine i posebno naše tradicionalne pjesme. Za sve što ste činili u proteklih 14 godina postojanja, ja vam se u ime Vlade BPK Goražde, ministarstva na čijem sam čelu i lično ime, najiskrenije zahvaljujem- kazao je ministar Žuga.

On je istakao da će resorno ministarstvo i ubuduće podržavati promicanje naših kulturnih vrijednosti te je informisao članove  MVIS „Behar“ da je Vlada BPK Goražde odobrila 1.000 KM za njihovo učešće na prestojećem, tradicionalnom koncertu u Dubrovniku, koji organizuje tamošnja Bošnjačka zajednica kulture „ Preporod“ i na kome učestvuju brojni ansambli iz regiona.

Predsjednik MVIS „Behar“ Avdo Kuljuh zahvalio se Vladi i resornom ministarstvu na podršci te naglasio da će „Behar“ nastaviti s njegovanjem sevdalinke i narodnog muzičkog  stvaralaštva, a posebno stvaralaštva goraždanskih autora.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.