• OBJAVLJENO: 10.11.2017.
Ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice posjetila Hemodijalizni centar u Konjicu
Razgovarano o mogućoj saradnji

Bosansko-podrinjski kanton Goražde od osnivanja do danas u oblasti zdravstvene zaštite ima konstantno izražen problem dijaliznih bolesnika, na način da svakodnevno putuju na relaciji Goražde-Sarajevo- Goražde. Za ovu grupu pacijenata, kojih trenutno na prostoru Kantona ima 17 (s mogućnošću povećanja broja oboljelih), liječenje i svakodnevni život je izuzetno otežan, naročito u zimskim uslovima obzirom da put do Sarajeva podrazumijeva prelazak planinskih prevoja, što svakodnevna putovanja čini još dužim i težim.

Obzirom na sve izraženije potrebe građana-pacijenata Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za hemodijaliznim tretmanima, a u cilju poboljšanja položaja pacijenata s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koji primaju tretman hemodijalize, u toku jučerašnjeg dana ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi BPK Goražde Sabira Bešlija posjetila je  Hemodijalizni centar Konjic, a razlog radne posjete bio je pregled neophodne opreme, upoznavanje sa standardima za opremanje prostora, edukacijom osoblja, a sve u cilju izrade plana/projekta Hemodijaliznog centra u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, kao i mogućnosti za iznalaženje neophodnih sredstava za njegovu uspostavu pri Kantonalnoj bolnici Goražde.

– Na sastanku sa voditeljicom Odjela za hemodijalizu u Konjicu dr. Indirom Miljević razgovarano je, između ostalog, o mogućoj saradnji, implementaciji pomenutog projekta u budućnosti kao i iznalaženju najboljeg mogućeg rješenja za naše dijalizne pacijente čije bi tegobe makar malo bile olakšane kroz samu činjenicu da više ne bi morali da svakodnevno putuju na relaciji Goražde-Sarajevo na za život prijeko potrebni tretman hemodijalize- izjavila je ministrica Bešlija.

Ministrica je naglasila da je jučerašnji sastanak jedan pozitivan iskorak kao i da se nada da će ovo biti početak pozitivne priče u daljim aktivnostima na uspostavljanju Hemodijaliznog centra u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.