• OBJAVLJENO: 13.11.2017.
Održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje Dana državnosti BiH
Utvrđen program obilježavanja ovog značajnog datuma

Dan državnosti Bosne i Hercegovine, jedan od najznačajnijih datuma za sve one koje ovu državu zovu svojom domovinom, biće i ove godine dostojno obilježen na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Program obilježavanja ovog datuma razmatran je i utvrđen na današnjem sastanku Organizacionog odbora, pod predsjedavanjem premijera BPK Goražde Emira Okovića.

U četvrtak 23.novembra, delegacije općina Foča i Pale u Federaciji BiH položiće cvijeće na spomen obilježja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina i Drugog svjetskog rata.

Tog dana, u skupštinskoj sali BPK-a Goražde biće dodijeljene nagrade i priznanja najboljim učenicima, pobjednicima likovnog i literarnog konkursa koji se u svim osnovnim i srednjim školama tradicionalno organizuje povodom Dana državnosti BiH.

U maloj sali Centra za kulturu Goražde učenici OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ iz Vitkovića, poetskom večeri podsjetiće na značaj ovog datuma te njima svojstvenim jezikom iskazati ljubav prema svojoj domovini.

Za razliku od ranijih godina, organizatori su odlučili da se centralni sadržaji posvećeni ovom datumu realiziraju dan ranije.

Tako će u petak, 24.novembra delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde, Grada Goražde i općina Foča i Pale u FBiH, Goraždanskog muftijstva, Oružanih snaga BiH i boračkih udruženja položiti cvijeće na centralno spomen obilježje „Goražde-grad heroj svojim braniteljima“, na šehidsko mezarje i partizansko spomen obilježje u Kolijevkama, kao i na spomen obilježje poginuloj djeci.

U 13,00 sati u Veliko sali Centra za kulturu u Goraždu održaće se svečana akademija, na kojoj će se u obraćanjima gostiju i predsjedavajuće Skupštine BPK, još jednom, ukazati na kontinuitet bosanskohercegovačke državnosti, posebnosti i opstojnosti države Bosne i Hercegovine.

Promocija knjiga, pozorišna predstava i tradicionalni šahovski turnir, još neki su od sadržaja kojim će se na poseban način obilježiti Dan državnosti BiH u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Da bi postao operativan, program i finansijski plan obilježavanja Dana državnosti BiH, koji je utvrđen na današnjem sastanku Organizacionog odbora na svom narednom zasjedanju trebala bi da usvoji i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.