• OBJAVLJENO: 14.11.2017.
14.novembar obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv dijabetesa
“Uz adekvatnu ishranu, uzimanje terapije, fizičku aktivnost, redovno mjerenje šećera u krvi može se uspostaviti dobra samokontrola nad ovom bolešću”…

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se od 1991. godine, a utemeljile su ga Međunarodna federacija dijabetičara i Svjetska zdravstvena organizacija. Za Dan borbe protiv dijabetesa, izabran je dan rođenja sir Fredericka Bantinga, medicinskog naučnika koji je bio jedan od pronalazača inzulina i prvi koji je primijenio lijek na ljudima.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se danas, 14. novembra, i to u trenutku kada u svijetu, prema procjenama Međunarodne federacije za dijabetes, 366 miliona ljudi ima dijabetes, broj oboljelih ubrzano raste i očekuje se da će se za 20 godina broj oboljelih povećati na više od 552 miliona.

Prema procenama stručnjaka, najveći porast broja oboljelih očekuje se u zemljama u razvoju. Upravo zbog velikog broja oboljelih i visoke učestalosti ozbiljnih komplikacija koje prate ovu bolest, dijabetes je jedan od vodećih javno-zdravstvenih problema.

Prema pokazateljima, Bosna i Hercegovina ne bilježi odstupanja od svjetskog prosjeka, pa se smatra da i u našoj zemlji svaka deseta osoba boluje od dijabetesa. Procijenjuje se da 9,2 posto odrasle populacije u Federaciji BiH ima dijabetes, ali na nivou Federacije BiH još uvijek nije uspostavljen jedinstven registar oboljelih od dijabetesa, pa podaci nisu sveobuhvatni.

Na području Bosansko-podrinjskog kantona ima 1200 dijabetičara, s tim da ne postoji zvaničan registar o broju oboljelih od dijabetesa.

Ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Sabira Bešlija naglasila je danas, a povodom 14. novembra, Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, da se uz adekvatnu ishranu, uzimanje terapije, fizičku aktivnost, redovno mjerenje šećera u krvi, kao i uz uspostavaljnje samokontrole nad ovom bolešću, može spriječiti nastanak i razvoj komplikacija dijabetesa koje su najteži dio ove bolesti, i da se, zaista, može uspostaviti dobra samokontrola nad ovom bolešću.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.