• OBJAVLJENO: 14.11.2017.
Sastanak zvaničnika iz BPK Goražde s predstavnicima općina iz Republike Srbije i Crne Gore
Data snažna podrška izgradnji trase autoputa Beograd – Sarajevo kroz jugoistočni dio BiH

Bosansko-podrinjski kanton Goražde i Grad Goražde danas su bili domaćini sastanka na kojem je razgovarano o izgradnje buduće trase autoputa Beograd – Sarajevo.

Uz premijera BPK Goražde Emira Okovića i gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića, sastanku su prisustvovali i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti s područja BPK-a i lokalnih zajednica u njegovom sastavu te predstavnici susjednih općina i općina iz Republike Srbije i Crne Gore.

Cilj sastanka bio je da se ukaže na značaj trase autoputa kroz jugoistočnu Bosnu te je, s tim u vezi, sa sastanka poslana poruka donosiocima odluka na nivou entiteta i države BiH o tome da trasa autoputa Beograd – Sarajevo, preko Kotromana i Višegrada, treba proći kroz BPK Goražde.

Premijer Emir Oković podsjetio je da bi jedan od kriterija pri izboru trase trebao biti i poštivanje odluke o uspostavljanju mreže evropskih koridora.

– Danas smo bili u prilici da čujemo različite stavove i argumente za koje smatramo da su relevantni i jako bitni u donošenju buduće odluke. U principu, ono što su zaključci jeste, prije svega, sugeriranje na ukupno stanje u regionu.Stiče se dojam da je ova regija zapostavljena kada su u pitanju infrastrukturni projekti na ovom području, što podrazumijeva da trasa autoputa Sarajevo – Beograd mora uključiti ovaj prostor – kazao je premijer Oković.

Današnjem sastanku prisustvovao je i poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije Muamer Zukorlić.

On je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva ovom sastanku, koji je, prema njegovim riječima,  okupio veoma važne političke i druge društvene sudionike iz Podrinja, Zlatiborskog okruga i Sandžaka i na kojem je postignut konsenzus oko nužnosti da autoput Sarajevo – Beograd prođe ovim prostorom kao najpovoljnijom linijom za spajanje s koridorom 11.

– Ne mogu da shvatim da politički faktori u BiH nemaju u vidu taj južni, jugoistočni saobraćajni potencijal. Ukoliko se izgradi autoput od Sarajeva do Novog Pazara, ma kuda on prošao, imate još nepunih 30 kilometara da se spojite sa autoputem koji je već došao do Kosovske Mitrovice. To bi značilo otvaranje BiH za nekoliko miliona putnika i ne znam koliko tona roba sa Kosova, iz Albanije, Makedonije i dalje – kazao je Zukorlić.

Svoju podršku izgradnji trase autoputa Beograd – Sarajevo koridorom preko BPK-a iskazao je i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Srbije Sulejmen Ugljanin.

– Svi mi ovdje danas želimo da pošaljemo poruku prema Ankari, Sarajevu i Beogradu da uvaže želju stanovnika ovoga nedovoljno razvijenog područja, jer je ruta autoputa Sarajevo – Goražde – Višegrad – Kotroman najbolja veza sa autoputem 11. Time bi ovi ljudi imali bolji život i razvoj ovih područja. Lično ću se založiti da se kod trilaterale podrži ova varijanta, a nadam se da će je i Sarajevo prihvatiti – poručio je Ugljanin.

Organizaciju današnjeg sastanka podržao je i zamjenik gradonačelnika Grada Užica Nemanja Nešić koji je kazao da je izgradnja ove trase od strateške važnosti za opstanak cijele ove regije i njen daljnji razvoj. U tom smislu, on je podsjetio i na opredijeljenost i stav Vlade Republike Srbije da povezujuća tačka autoputa bude u Kotromanu.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović izrazio je žaljenje što današnjem sastanku nisu prisustvovali predstavnici sa federalnog i državnog nivoa te istakao da odluka o budućoj trasi treba biti zasnovana na realnim i objektivnim činjenicama koje govore u prilog tome da se ovdje radi o najboljoj i najpovoljnijij trasi.

– Mi smo danas donijeli zaključke koji će biti proslijeđeni na sve odgovarajuće adrese i jako mi je drago što smo svi bili složni i jednoglasni i evo šanse sada Sarajevu, Banjaluci i Beogradu da isprave grešku prema Podrinju, Sandžaku, kao i dijelovima tromeđe Crne Gore, Srbije i BiH –  kazao je gradonačelnik Ramović.

Poslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Sanel Mušović izrazio je očekivanje da će se o predloženim trasama uskoro izjasniti i struka, ističući da bi autoput od Soluna, preko Prištine, Novog Pazara, Višegrada, Goražda do Sarajeva trebao biti prometniji od koridora 5c.

PRIJEDLOG ZAKLJUCAKA SA SASTANKA POVODOM ODREDJIVANJA TRASE AUTOPUTA SARAJEVO – BEOGRAD

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.