• OBJAVLJENO: 28.11.2017.
U kasarni Kosova-Ustikolina
Obilježena 12. godišnjica Oružanih snaga BiH

Povodom 1. decembra-Dana Oružanih snaga BiH, pripadnici 3. pješadijskog puka  4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH danas su u kasarni Kosova-Ustikolina prigodnim programom obilježili ovaj datum i 12. godišnjicu svog postojanja.

Svečanosti obilježavanja, između ostalih, prisustvovali su predsjedavajuća Skupštine Aida Obuća i premijer BPK Goražde Emir Okoviće te gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović.

Nakon predaje raporte i intoniranja državne himne, prisutnim zvanicama obratio se komandant 3. pješadijskog puka major Mirnes Ćosić. On je u svom obraćanju kazao da Oružane snage BiH imaju sposobnost da djeluju kako unutar naše države, tako i van njenih granica. To su, kako je istaknuo, dokazale svojim učešćem i postignutim uspjesima u operaciji „Odlučna podrška“ u Afganistanu, koja se smatra jednom od najzahtjevnijih trenutno u svijetu.

„3. pješadijski puk će i u budućnosti biti spreman pružiti podršku i pomoć u slučaju kriznih sistuacija koje mogu zadesiti naš kanton, pa će naša obuka biti usmjerena i u tom pravcu. Ove godine imali smo jednu zajedničku vježbu OPM-CIMIC/ „Pomoć civilnom stanovništvu u slučaju poplava“ koja je održana na lokalitetu „Ada“ Ustikolina, a koja je pokazala visok nivo uvježbanosti i veoma dobru saradnju OŠ BiH, specijalizovanih službi i jedinica civilne zaštite“- istaknuo je major  Ćosić.

Čestitke svim pripadnicima Oružanih snaga BiH ovom prilikom uputila je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća, ističući ulogu Oružanih snaga BiH koje, u okviru svojih mogućnosti, daju doprinos angažiranjem u zajedničkim aktivnostima osiguranja mira i stabilnosti u kriznim područjima širom svijeta.

„Oružane snage BiH su najbolji pokazatelj kako BiH može i mora funkcionirati zajedno i jedinstveno, i u tom pogledu mogu služiti za primjer ostalim strukturama naše države i društva. Ključna zadaća Oružanih snaga BiH u vremenu koje je ispred nas bi trebala biti  pružanje pomoći i podrška civilnim organima i stanovništvu, te učešće u međunarodnim sigurnosnim i mirovnim operacijama. To su misije u kojima one mogu dati najveći doprinos, i za koje ih moramo adekvatno kapacitirati. Naš cilj je da ih gradimo u sposobne i spremne da efikasno odgovore na sve moderne sigurnosne izazove i prijetnje, a najbolji način da to postignemo je obuka i školovanje kadrova, kako bismo dobili obrazvanu i motiviranu vojsku koja ispunjava sve NATO standarde i u potpunosti ostvaruje svoj potencijal“- kazala je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća.

Prigodnom vježbom pripadnici Oružanih snaga BiH danas su u krugu kasarne Kosova pokazali dio svoje borbene obučenosti i spremnosti da odgovore svakom postavljenom zadatku.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.