• OBJAVLJENO: 02.12.2017.
Iz Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice
3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Glavna skupština Ujedinjenih naroda, u oktobru 1992. godine, na posebnoj, zajedničkoj sjednici, održanoj radi obilježavanja završetka Desetljeća osoba s invaliditetom (1983– 1992.), usvojila je rezoluciju da se 3.decembra svake godine obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Nakon donošenja predmetne rezolucije, UN-ova Komisija za ljudska prava, u svojoj rezoluciji 1993/29, od  5. marta 1993. godine pozvala je zemlje članice da promoviraju obilježavanje 3. decembra s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ima za cilj da pruži doprinos u razumijevanju problema invaliditeta, kao i prava i dobrobiti osoba sa invaliditetom.

Obilježavanjem ovog datuma se tako ne teži ka podizanju svijesti o dobrobitima integrisanja osoba sa invaliditetom u sve aspekte političkog, ekonomskog i kulturnog života, već je tema ovog dana zasnovana na cilju potpunog i jednakog uživanja ljudskih prava i učešća u društvu osoba sa invaliditetom, uspostavljenog od strane Svjetskog programa akcije u vezi sa osobama sa invaliditetom, usvojenog od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1982. godine.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.