• OBJAVLJENO: 04.12.2017.
Ministarstvo za privredu i JP Veterinarska stanica Goražde
Potpisan ugovor o korištenju sredstava za edukaciju farmera i popis stočnog fonda u BPK Goražde

U skladu s Programom novčanih poticaja u poljoprivredi za 2017. godinu u Ministarstvu za privredu danas je potpisan ugovor o korištenju novčanih sredstava po ovom programu sa JP „Veterinarska stanica“ Goražde.

Ugovor o korištenju novčanih sredstava za Projekat edukacije iz oblasti zdravstvene zaštite domaćih životnja i popisa krupne i sitne stoke na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde potpisali su resorni ministar Anes Salman i direktor Veterinarske stanice Enver Borovina.

Kako je istaknuto, ovaj projekat ima za cilj pružanje osnovih informacija farmerima u oblasti zdravstvene zaštite domaćih životinja radi prevencije i zaštite, ne samo zdravlja životinja, nego i ljudi. Također, cilj je da se farmeri upoznaju s mjerama i obavezama koje moraju poduzimati kako bi osigurali dobru zdravstvenu zaštitu svojih životinja.

Kada je riječ o popisu stočnog fonda, istaknuto je da će se na ovaj način osigurati tačni podaci o broju krupne i sitne stoke, koji će resornom ministarsvu služiti za planiranje i poduzimanje mjera s ciljem unaprjeđenja stanja u ovoj oblasti.

Projekat će se ralizovati u periodu od narednih pet mjeseci, a edukacija farmera će se vršiti kako na poljoprivrednim gazdinstvima prilikom popisa stočnog fonda, tako i u okviru edukativnih radionica o čijem održavanju će farmeri biti blagovremeno informisani.

Ministar Anes Salman iskazao je zadovoljstvo zaključivanjem današnjeg ugovora kojim će se, između ostalog, osigurati i realizacija jdnog dijela aktivnosti koje su planirane usvojenim zaključcima Skupštine nakon tematske sjednice na kojoj je razmatrana Informacija o sveobuhvatnoj analizi stanja poljoprivrede i ruralne infrastrukture na području BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.