• OBJAVLJENO: 06.12.2017.
Upriličen susret predsjedavajućih svih kantonalnih skupština u FBiH
Zajedničkom sastanku prisustvovala i predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća

U Zenici je dana 05.12.2017. godine održan prvi radno-konsultativni sastanak predsjedavajućih skupština iz svih kantona u Federaciji. Ključni razlozi su, pored potrebe institucionalne saradnje i unapređenja komunikacije između kantona i kantonalnih skupština, i zajednički nastup u rješavanju problema, posebno u oblastima za koje nadležnost dijele kantoni i Federacija. Inicijator i domaćin ovog skupa bio je Jasmin Duvnjak, predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Nužno je uspostaviti bolju saradnju među kantonalnim skupštinama, zaključeno je na ovom sastanku. Ta saradnja bi trebala dobiti i određenu institucionalnu formu s ciljem stvaranja boljeg ambijenta za život gradjana i podizanje životnog standrda.

«S obzirom na zajedničke probleme koje žive naši građani, smatramo da treba biti jedan jači i jedinstveniji nastup kantona prema Federaciji, pogotovu kad su u pitanju oni propisi koje federacija normira, a koji se direktno reflektiraju na život građana u kantnima i lokalnim zajednicama», istakao je SDA-ov Jasmin Duvnjak, predsjedavajući Skupštine ZDK-a.

Privredni razvoj, socijalna politika, obrazovanje, zdravstvo i borba protiv korupcije neke su od otvorenih tema o kojima konkretni razgovori tek slijede. Tu je i goruće pitanje raspodjele javnih prihoda, kojom nisu zadovoljni ni u jednom od 10 kantona.

«Bez obzira na to da li se radilo o većim ili manjim kantonima – teritorijalno ili po broju stanovnika – ustavne nadležnosti su nam iste pa stoga i u tom smislu se treba imati u vidu kada se bude radio taj novi zakon o raspodjeli javnih prihoda i naravno o ravnomjernom razvoju svakog dijela Federacije BiH», navela je SDA-ova Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK-a.

Kantonalne vlasti imaju važnu ulogu u procesu evropskih integracija, budući da je dosta ustavnih nadležnosti podijeljenih između kantona i Federacije. To će u nastavku rada ovog, kako su ga nazvali, unutarnjeg mehanizma koordinacije, biti nezaobilazne teme.

«600 zakona treba uskladiti kad su u pitanju evropske integracije, tako da ćemo, kad budemo usklađivali te zakone, prije svega trebati dogovoriti na koji način ćemo doći do tog dogovora, ali bez dogovora nećemo uspjeti odgovoriti na pitanja», poručuje HDZ-ov Joso Marković, predsjedavajhući Skupštine Posavskog kantona.

Istaknutna je podrška kantonalnim vladama, čiji rad uveliko ovisi o kvalitetu rada i funkcionalnosti skupština, u nastojanju da osiguraju bolji standard i kvalitet života građana u kantonima i Federaciji. Naredni sastanak bit će, kako je najavljeno, upriličen u naredna četiri mjeseca.

Izvor: federalna.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.