• OBJAVLJENO: 07.12.2017.
Uspostava institucionalne saradnje
Vlada BPK Goražde potpisala Sporazum o saradnji sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem iz Sandžaka

U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde danas je boravila delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Novog Pazara, Sandžak, Republika Srbija na čelu s predsjednikom Sulejmanom Ugljaninom.

Na sastanku koji je ovom prilikom održan  s predsjedavajućom Skupštine BPK Goražde Aidom Obućom, premijerom Emirom Okovićem i članovima Vlade BPK Goražde, a kojem je prisustvovao i predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić, razgovarano je o mogućnostima cestovnog povezivanja Sandžaka s Bosansko-podrinjskim kantonom Goražde kao i uspostave saradnje u različitim oblastima.

S ciljem unaprijeđenja i podsticanja saradnje u područjima od zajedničkog interesa, prvenstveno na planu očuvanja bošnjačkog nacionalnog identiteta, poboljšanja ukupnog položaja Bošnjaka, kao i saradnje u drugim oblastima, ovom prilikom potpisan je i Sporazum o saradnji.

Potpisnici sporazuma usaglasili su se da je uzajamnu saradnju i zajedničke aktivnosti potrebno ostvariti u oblastima obrazovanja, kulture, službene upotrebe jezika i pisma, informisanja, sporta, nauke, ekonomskog razvoja, turizma, izdavačke i istraživačke djelatnosti, saradnje sa dijasporom, kao i drugim oblastima od obostranog interesa. Potpisnici su također dogovorili da će u skladu sa datim mogućnostima zajedno nastupiti prema raspoloživim fondovima, međunarodnim organizacijama, kao i finansijskim institucijama s ciljem osiguranja sredstava za realiziciju projekata od zajedničkog interesa.

Predsjednik BNV-a Sulejman Ugljanin je ovom prilikom iskazao zadovoljstvo zbog posjete Goraždu i ukazane mogućnosti za uspostavu saradnje u okviru koje će se, između ostalog, moći realizovati i prekogranični projekti od značaja za oba područja.

Zadovoljstvo potpisanim sporazumom iskazao je i premijer Emir Oković.

„Sporazum uspostavlja jedan širi okvir saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i zajedničkog nastupa u oblasti razvoja infrastrukture. Naravno, potrebno je još nekoliko aktivnosti da bi on dobio svoju punovažnost i legitimitet. Međutim, ono što je suštinski vezano za današnji sastanak jeste  da smo se tokom razgovora dotakli tema koje su jako bitne za sve nas a jedna od njih je i cestovno povezivanje sa Sandžkom te dalje prema Sarajevu“ – kazao je on.

Članovima delegacije iz Sandžaka danas su prezentirane i aktivnosti koje se vode u BPK Goražde uz podršku sa nivoa FBiH s ciljem realizacije cestovnog povezivanja Goražda i Sarajeva, te je u tom kontekstu istaknuto da bi ovaj projekat u velikoj mjeri doprino realizaciji ciljeva iz potpisanog sporazuma.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.