• OBJAVLJENO: 12.12.2017.
Realizacija namjenskih sredstava za održivi povratak za 2017. godinu
Potpisani ugovori o pružanju pomoći povratnicima

U organizaciji Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, danas je organizovano potpisivanje ugovora po Javnom pozivu za pomoć povratnicima u 2017. godini.

Uzimajući u obzir da se radi o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru pomoći održivom povratku na području BPK Goražde, resorna ministrica Sabira Bešlija izrazila je zadovoljstvo potpisivanjem ovih ugovora, čime je omogućen namjenski utrošak sredstava planiranih za ove namjene.

Javni poziv za podnošenje aplikacija po Programu pomoći povratnicima u okviru održivog povratka, kako je naglašeno, bio je otvoren dva mjeseca kako bi se povratnicima ostavilo dovoljno vremena da apliciraju na ova sredstva.

Prema riječima višeg stručnog saradnka za pitanja raseljenih osoba i izbjeglica i humanitarnu pomoć pri resornom ministarstvu Safeta Starhonića, pravo na dodjelu sredstava ostvario je ukupno 31 povratnik.

– Za javni poziv imali smo raspoloživo negdje oko 26.000 KM i, otprilike, sredstva koja smo danas dodijeljivali su dosta skromna i ona iznose od 500 do 1.000 KM. Najveći broj korisnika je dobio sredstva od 1.000 KM. Oni koji su tražili manje, kao npr. za kupovinu pumpe za vodu, oni su dobili ta manja sredstva u traženom iznosu – pojasnio je Starhonić.

Program pomoći održivom povratku, kako je istaknuto, bit će planiran u okviru programa rada i budžeta resornog ministarstva i u narednoj godini.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.