• OBJAVLJENO: 05.01.2018.
Ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice
Esencijalnom listom lijekova preuzeta je kompletna obavezujuća A Lista lijekova FBiH

Ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Sabira Bešlija danas je govorila o Esencijalnoj listi lijekova za područje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde čija primjena je počela od 01.01.2018. godine.

Istaknuto je da je Vlada, kao i ranijih godina, na prijedlog resornog ministarstva izvršila usklađivanje važeće Kantonalne liste lijekova, vodeći računa o finansijskim mogućnostima Zavoda zdravstvenog osiguranja.

– Pozitivna lista lijekova BPK je urađena na način da je preuzeta kompletna obavezujuća A lista lijekova iz Federacije, dok je B lista formirana u skladu sa raspoloživim sredstvima Zavoda zdravstvenog osiguranja – pojasnila je ministrica.

Ona je istakla da su ove godine, po prvi put, utvrđene odgovarajuće smjernice kod propisivanja lijekova koje su ugrađene u obje liste, kao i to da je u pripremi uputstvo za primjenu Pozitivne liste lijekova.

Cilj svih ovih aktivnosti, kako je naglašeno, je stvaranje uslova za adekvatnu zdravstvenu zaštitu svih osiguranika, uz racionalizaciju troškova i omogućavanje ušteda kojima bi se stvorio prostor za poboljšanja u ovoj oblasti.

Ovom prilikom rečeno je da će nivo ušteda u prvom redu zavisiti od načina na koji će Listu primjenjivati ljekari koji su ovlašteni za propisivanje lijekova na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja, s tim što se uštede, kako je naglašeno, ne smiju ostvarivati na štetu samih osiguranika.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.