• OBJAVLJENO: 30.01.2018.
Iz Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport
Raspisan Javni poziv za upis djece u Program predškolskog odgoja i obrazovanja za 2018. godinu

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport objavilo je javni poziv roditeljma/starateljima za prijavu djece u obavezni Program predškolskog odgoja i obrazovanja u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2018. godinu.

Prema riječima stručne savjetnice za predškolsko i osnovno obrazovanje u resornom ministarstvu Amire Borovac, ovogodišnjim programom bit će obuhvaćena djeca rođena u periodu od 01.09.2011. do 31.08.2012. godine, tj. djeca koja će ove godine krenuti u prvi razred osnovne škole.

Ovom prilikom istaknuto je da se obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja u BPK Goražde uspješno provodi već osmu godinu zaredom te da u njegovoj realizaciji učestvuju JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Sunce“ i SOS Dječiji vrtić Goražde, koji za potrebe ovog programa angažuju dodatne nastavne kadrove i odgajatelje.

Planirane aktivnosti i ove godine realizovat će se trajanju od 150 do 170 sati, računajući da prvi dan programa počinje 02.03.2018. godine i traje otprilike do 11.05.2018. godine.

Dobri rezultati ovog programa potvrđeni su, između ostalih, i od osnovnih škola.

– Mi, u saradnji s nastavnicima razredne nastave, imamo povratne informacije prema kojima djeca dolaze dosta pripremljenija u osnovnu školu, da se već u tom obaveznom programu steknu određena prijateljstva, drugarstva, da se djeca na određeni način socijaliziraju, pripreme za školu i znaju šta ih to očekuje u školskim klupama. Sam taj prvi dan odlaska u školu tako ne pada teško ni traumatično ni za roditelje, ni za djecu, jer su oni taj jedan put prešli i pripremili se kako bi svoje školske dane uspješno okončali – istakla je stručna savjetnica Amira Borovac.

Ona je također podsjetila da resorno ministarstvo snosi sve troškove ovog programa.

– Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport je u svom budžetu obezbijedilo sredstva za realizaciju ovog programa koja podrazumijevaju finansiranje ljekarskih pregleda za svu djecu obveznog programa, objezbjeđenje prostora i plate odgajateljma, didaktički materijal i užinu za svu djecu. Dakle, što se tiče ovog programa on je za roditelje besplatan i kompletno finansiranje preuzima naše ministarstvo – kazala je Borovac.

U skladu sa dosadašnjom praksom, roditelji odnosno staratelji djece će, i ove godine, djecu koja će pohađati obavezni program prijaviti u najbliži vrtić, odnosno školu.

Prijava djece, prema preporuci Ministarstva, moći će se izvršiti u sljedećim obrazovnim ustanovama:

  • JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Sunce“
  • SOS Dječiji vrtić Goražde
  • OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Vitkovići, uključujući područne škole Berič, Sadba, Bogušići
  • OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ Ilovača, uključujući područne škole Brzača, Rešetnica, Osanica
  • OŠ Ustikolina, uključujući područnu školu Jabuka.
Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.