• OBJAVLJENO: 19.02.2018.
Organizacioni odbor utvrdio Program obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH
Gost svečane akademije povodom Dana nezavisnosti BiH akademik Ejup Ganić

U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde i ove godine realizovat će se prigodan program povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH.

Na današnjem sastanku Organizacinog odbora utvrđen je program obilježavanja ove manifestacije, kao i pojedini organizacioni detalji.

Izražavajući zadovoljstvo zbog toga što će u programu obilježavanja, između ostalih, učestvovati i učenici svih osnovnih i srednjih škola, kao i gosti koji dolaze iz drugih gradova BiH i regije, premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković kazao je da će svečane aktivnosti povodom 1. marta biti realizovane u svim lokalnim zajednicama u sastavu kantona.

Prema riječima ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damira Žuge, program obilježavanja i ove godine će obuhvatiti veliki broj kulturnih, sportskih i drugih prigodnih sadržaja.

– Planirano je ukupno 18 aktivnosti i mogu da kažem da se radi o bogatom programu i da su u njegovu realizaciju ovaj put Vlada, Grad Goražde, kao i druge dvije lokalne zajednice uložile svoj maksimum – istakao je on.

Ministar Damir Žuga ujedno je najavio predstojeću aktivnost koja će se održati u sklopu programa obliježavanja, a radi se o takmičenju učenika osnovnih i srednjh škola u likovnom i literarnom stvaralaštvu koje će biti organizovano u srijedu, 21.02.2018. godine.

U subotu, 24.02.2018. godine u radnim jutarnjim satima bit će organizovan 22. tradicionalni zimski pohod „Grebak – put života“, dok će u srijedu, 28.02.2018. godine biti održan historijski čas u osnovnim i srednjim školama, malonogometni turnir učenika osnovnih i srednjih škola, ceremonije polaganja cvijeća u općinama Foča i Pale (FBiH) te priredba koju zajednički organizuju učenici osnovnih škola „Ustikolina“, „Prača“ i „Hasan Turčalo Brzi“ i na kojoj će biti proglašeni najbolji radovi učenika koji su učestvovali u likovnom i literarnom takmičenju.  Priredba će se održati u kino sali Centra za kulturu s početkom u 14.00 sati.

Centralna manifestacija u okviru koje će biti organizovano polaganje cvijeća na spomen obilježjima, svečana akademija i izložbe u Zavičajnom muzeju i Gradskoj art galeriji u Goraždu, održat će se u četvrtak 01.03.2018. godine.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović najavio je ovom prilikom učešće akademika Ejupa Ganića kao gosta predavača na svečanoj akadamiji koja će se održati u četvrtak 01.03.2018. godine u Velikoj sali Centra za kulturu s početkom u 12.00 sati.

U petak, 02.03.2018. godine s početkom u 15.00 sati u Maloj sali Centra za kulturu održat će se promocija knjige „Srebrenica – kršenje ljudskih prava od Dejtona do danas“ autora Dr.sc. Mirsada Cvrka, dok će se u subotu, 03.03.2018. godine u 18.00 sati, u organizaciji Udruženja sevdalija „Saray – sevdah“ u Maloj sali Centra za kulturu održati veče sevdaha i promocija knjige „Poezija sevdaha“ autora Enesa Kujundžića.

U ponedjeljak 05.03.2018. godine u prostorijama šahovskog kluba „Goražde“ odigrat će se tradicionalni Šahovski turnir.

Kao prva aktivnost u okviru ovogodišnjeg programa, u gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ u Goraždu protekle subote odigran je Ženski rukometni turnir u organizaciji ŽRK „Goražde“ na kojem su učestvovale ekipe ŽRK „Goražde“, ŽRK „Hadžići Dido Group“ Hadžići, HŽRK „Zrinjski“ Mostar i ŽRK „Rogatica“ Rogatica.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2018. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.