• OBJAVLJENO: 01.03.2018.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Svečano obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

Obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti BiH na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde proteklo je u znaku brojnih svečanosti.

U prijepodnevnim satima položeno je cvijeće te odata počast šehidima i poginulim borcima.

U ceremoniji polaganja cvijeća na centralnom spomen obilježju braniocima Bosansko- podrinjskog kantona Goražde učestovali su predstavnici Koordinacije boračkih udruženja, delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde, Grada Goražda i općina Foča i Pale u FBiH, Muftijstva goraždanskog i Oružanih snaga BiH.

Tradicionalne ceremonije polaganja cvijeća održane su i na šehidskom mezarju i partizanskom spomen obilježju u Kolijevkama te spomen obilježju ubijenoj djeci Goražda.

Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti održana je u Velikoj sali Centra za kulturu.

Kao gost, na svečanoj akademiji govorio je bivši član Predsjedništva BiH prof.dr. Ejup Ganić. Uz isticanje posebnih veza sa Goraždem koje traju već nekoliko decenija i vjere u budućnost BiH i njen evropski put, on je odao priznanje građanima Goražda koji su, kako je naglasio, sami najviše uradili na svom poslijeratnom oporavku i razvoju.

– Ja sam jedan od onih koji je uvijek bio i biće uz vas. Velika mi je čast danas biti ovdje. Ovo je divan grad i divni ljudi, a vi ste napisali jednu od divnih stranica bosanke istorije. Čestitam vam ovaj dan i hvala vam što ste me pozvali – istakao je, između ostalog, prof.dr. Ganić.

U ime zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde, 1. mart građanima je čestitala predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća.

– Nezavisnost države Bosne i Hercegovine nije došla sama po sebi, već je to plod želje, uvjerenja i istrajne borbe većine građana da žive u slobodnoj i nezavisnoj zemlji. Našoj državi Bosni i Hercegovini je potrebna i danas ta vjera, snaga i predanost ideji, kao i shvatanje svih da je ova zemlja cjelovita država, država svih njenih građana. Ona je naša država, mi nemamo rezervnu državu. Upravo zbog toga, mi moramo biti opredijeljeni i boriti se da BiH bude zemlja slobodnih i ravnopravnih ljudi – navela je ona u svom govoru.

Na svečanoj akademiji govorio je i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović koji je, nakon kratkog osvrta na dugogodišnju historiju Bosne i Hercegovine kao države, građanima čestitao Dan nezavisnosti.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa na akademiji su nastupili učenici OMŠ „Avdo Smailović“ Goražde.

Nakon svečane akademije, u Zavičajnom muzeju Goražde otvorena je Međunarodna izložba „Topot keltskih konja“ koja je nastala kao rezultat saradnje Tolominskog muzeja iz Tolmina i Zemaljskog muzeja BiH. Autori izložbe u okviru koje je predstavljeno 75 predmeta pronađenih na lokalitetima Bizjakova hiša u Kobaridu (Slovenija) i Kamenjača u Brezi su mr. Miha Mlinar, Tolominski muzej i dr. Teja Gerbec, Goriški muzej iz Slovenije, uz učešće dr. Ane Marić iz Zemljskog muzeja BiH.

U Gradskoj art galeriji otvorena je izložba ručnih radova nastalih u radionicama Kulturno-edukativnog centra Goražde-Gungoren.

U okviru programa obilježavanja, u organizaciji Muftijstva goraždanskog, u džamiji „Šehidija“ u Vitkovićima proučena je dova za sve šehide BiH.

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u BiH, Općinsko društvo Goražde, u večernjim satima održan je okrugli sto.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.